Şanlıurfa koşullarında börülce (Vigna sinensis L.) bitkisinin ekim zamanın belirlenmesi
Determination of the sowing date of cowpea (Vigna sinensis L.) plant in Sanliurfa conditions
- Tez No: 479901
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA İDİKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Börülce (Vigna sinensis L.), Ekim Zamanı, Verim unsurları, Cowpea (Vigna sinensis L.), Sowing date, yiel component
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, Şanlıurfa ekolojik koşullarında börülce bitkisinin en uygun ekim zamanını belirlemek amacıyla 2015 yılında Nisan – Ağustos ayları arasında yedi (20 Nisan, 5 Mayıs, 20 Mayıs, 5 Haziran, 20 Haziran, 5 Temmuz, 20 Temmuz) farklı ekim zamanı uygulanarak yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü kurulmuştur. Araştırmada Şimal börülce (Vigna sinensis L.) çeşidinin çiçeklenme süresi, fizyolojik olgunluk, ilk bakla yüksekliği, bitki boyu, bitkide dal sayısı, bitki başına bakla sayısı, bakla uzunluğu, kuru ot verimi, bakla oranı, baklada tohum sayısı, bitki başına tohum verimi, tohum verimi, bin tane ağırlığı, protein oranı, yağ oranı ve nişasta oranı gibi özellikleri incelenmiştir. Şanlıurfa ekolojik koşullarında 7 farklı zamanda ekilen Şimal börülce çeşidinin incelenen özelliklerinin tamamı %1 düzeyinde istatistiki olarak ekim zamanlarına göre önemli farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Gün uzunluğun artmasıyla Şimal börülce çeşidinin çiçeklenmesi ve fizyolojik olgunluğu da pozitif olarak artış göstermiştir Uygulanan tüm ekim zamanları arasında en yüksek bitki boyu, bitki de dal sayısı bitki başına bakla sayısı, kuru ot verimi, bakla oranı, bakla da tohum sayısı, bitki başına tohum verimi ve tohum verimi değerleri 20 Nisan ekiminden elde edilmiştir. Şanlıurfa ekolojik koşullarında, Şimal börülce çeşidi için en uygun ekim zamanının 20 Nisan olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the optimum sowing time of cowpea plant by applying different sowing times between April and August months (20 April, 5 May, 20 May, 5 June, 20 June, 5 July, 20 July) in the ecological conditions of Şanlıurfa in 2015. The trial was set up with four replications, according to the trial design of random blocks. In the study, the flowering period, physiological maturity, first pod height, plant height, number of branches per plant, number of pod per plant, pod length, hay yield, pod ratio, number of seeds per pod, seed weight per plant, grain yield, 1000 grain weight, protein ratio, oil ratio and starch ratio properties of Simal cowpea variety were investigated. It has been determined that all of the characteristics of Şimal cowpea sowed at 7 different times in Şanlıurfa ecological conditions showed statistically significant differences according to sowning time at % 1 level. The flowering and physiological maturity of Simal cowpea variety also increased positively with the increase of day length, The highest values of sowing dates among for plant height, number of branches per plant, number of pods per plant, hay yield, pod ratio, number of seeds per pod, grain weight per plant and grain yield were obtained from April 20 planting. The most suitable sowing time for the Simal cowpea variety was accepted that it may be 20 April in Şanlıurfa ecological conditions.