Yeni sentez edilen nano-karmofur bileşiğinin insan akciğer kanseri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
The new synthesized nano carmofur compound, to examine the effects on human lung cancer
- Tez No: 479931
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE MEHTAP KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Karmofur, katı lipid nanopartikül, Akciğer kanseri, A549, Carmofur, Solid lipid nano, Lung cancer, A549
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzde öldürücü hastalıklar arasında ilk sıralarda kanser aklımıza gelmektedir. Kanser, tedavi sürecinde hastalara büyük zorluklar yaşatan ve tedavisi çok pahalı olan bir hastalıktır. Akciğer kanseri dünyada yaygın görülen kanser türlerinden biridir ve dünya genelinde en çok ölüme sebep olan kanser türü olarak kabul edilmektedir. Bu durumun en önemli nedeni olarak hastaların ileri evrede doktora gitmesi ve geciken teşhis gösterilmektedir. Türkiye'de, erkeklerde akciğer kanseri görülme oranı %62, kadınlarda ise %5'tir. Kanser tedavilerinde ajanlara karşı direnç sıkça görülen bir durumdur. Bu yüzden kanser tedavisi için yeni ajanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Antineoplastik ilaçlar; seçicilikleri kısıtlı, terapötik indeksleri dar, toksisiteleri fazla, antiproliferatif etkiyi amaçlayan, immun sistemi baskılayan ajanlardır. Karmofur ya da HCFU (1-hexilcarbamoyl-5-florouracil), meme kanseri ve kolorektal kanser tiplerinin tedavisinde antineoplastik ajan olarak kullanılan bir pirimidin analoğudur. Bununla birlikte, karmofur çok güçlü bir asit seramidaz (AC) inhibitörüdür. Seramidazlar kanser hücrelerinin sağkalımını, büyümesini ve ölümünü etkilemektedirler. Asit seramidaz aktivitesinin inhibisyonu antineoplastik ajanlar ve radyasyon etkilerine karşı tümör hücrelerini duyarlı hale getirmektedir. Kanser tedavisinde kullanılan daha az olan ve düşük dozlarda sitotoksisite gösteren yeni ilaçların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Kanser tedavilerinde yeni yaklaşımlar, kanserli hücrelere yeni tedavi ajanlarının sokulması, en az yan etkiye sahip olan ajanların seçilip geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu çalışmamızda akciğer kanserinin tedavisi için karmofurun ve yeni geliştirilen karmofur yüklü katı lipid nano formulasyonun potansiyel sitotoksik, proapopotik, antiproliferatif etkileri ve sebep olabileceği morfolojik ve ince yapısal değişiklikler küçük hücreli insan akciğer adenokarsinoma hücre hattı (A549) üzerinde araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, cancer comes to mind in the first place among fatal diseases. Cancer patients who experienced great difficulties in the treatment process and treatment of a disease which is very expensive. Lung cancer is one of the type common cases in the world, and the world is accepted as forms of cancer which causes the most deaths worldwide. This is the most important cause of the condition, the doctor delayed diagnosis in patients with advanced stage and is shown. In Turkey, the incidence of lung cancer in mans is abot %62 and %5 in womans. There is a fact that resistance to widely used chemotherapeutics occurs frequently. Thus novel agents for cancer treatment are required. Antineoplastic drugs; selectivity are limited, narrow therapeutic index, toxicity more are effective immunosuppressive agents aimed at the anti-proliferative effect. Carmofur or HCF of (1-hexilcarbamoyl-5-fluorouracil), for the treatment of types of breast cancer and colorectal cancer used used as antineoplastic agent is a pyrimidine analog. Carmofur is known to induce leukoencephalopathy. However, carmofur is a very potent inhibitor of acid ceramidase (AC). Ceramidase, survival of cancer cells, affects the growth and death. Prevention of acid ceramidase activity, making antineoplastic agents and sensitive tumor cells against radiation exposure. Several side effects are known in some of chemotherapeutics used to treat cancer. Therefore, no side effects and low doses indicates that the cytotoxicity is need for the development of new drugs. New approaches in cancer therapy, the introduction of new therapeutic agents to cancer cells, which aims at developing selected agents with minimal side effects. In this study, the carmofur for the treatment of lung cancer and a newly developed carmofur loaded solid lipid nano-formulation, potentially cytotoxic, proapoptotic, antiproliferative effects, it may cause morphological and subtle structural changes in non-small cell human lung cancer will be studied on adenocarcinoma cell line.