Gain measurements via spontaneous emission in quantum well semiconductor lasers
Kuvantum kuyulu yarıiletken lazerlerde kendiliğinden salım ile kazanç ölçümleri
- Tez No: 47994
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: kuvantum kuyu, yarıiletken lazerler, kazanç, kendiliğinden salım u, Quantum well, semiconductor laser, gain, spontaneous emis sion
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, tek kuvantum kuyulu lazerlerin kazanç özellikleri, bazı işletme değişkenlerinin işlevi olarak incelenmiştir. Once, kütle ve kuvantum kuyulu yapılarda kazancın kuramsal modeli sunulmuştur. Sonra, kazancı belirlemek için, lazerin ön yüzünden toplanan kendiliğinden salım ile bu yüze dik yön de toplanan kendiliğinden salım metodları tartışılmıştır. Bu amaçla tasarlanan ve üretilen iki çeşit lazer yapısı ayrıntılı açıklanmıştır. Kazanç, eşik akım değerinin altında ve üstünde ölçülmüş ve kazanç doyumu gözlenmiştir. Kazanç spektrumunun sürülen akım yoğunluğuna ve sıcaklığa tepkisi ölçülmüş ve sonuçlar bant dolumu, yasak enrji aralığının renormalizasiyonu ve sıcaklığa bağımlılığı ile açıklanmıştır. Düşük akım yoğunluklarında kovuk boyunca ölçülen kazanç değişiklikleri ayna kaybı ile açıklanmıştır. Son olarak ölçülen yatay kendiliğimden salım profili, yük taşıyıcılarının yatay yayınımını içeren bir model kullanılarak anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work an analysis of gain in single quantum well lasers as a function of some of their operational parameters is carried out. First, a theoretical model of gain is presented. Then two dilferent methods of gain measurement, which use the spontaneous emission from the facet and the unampliiied spontaneous emission from the top of the ridge, are discussed. Fabrication processes of lasers to facilitate the collection of unamplified spontaneous emission are detailed. Response of the gain spectrum to changes in injected current density and temperature are measured and understood in terms of band filling, band gap renormalization and temperature dependence of the bandgap. (tain saturation above threshold is veriiied and spatial variations in spontaneous emission in the longitudnal and lateral directions are observed.