Lise öğrencilerinde biyoloji başarı duyguları,öğrenme yaklaşımları ve öğrenme ortamı algılarının ilişkisi
The relationship between biology achievement emotions approaches to learning and perceptions of learning environment among high school students
- Tez No: 480031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM SADİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Başarı duygusu, Öğrenme yaklaşımı, Öğrenme ortamı, Biyoloji, Achievement emotions, Approaches to learning, Constructivist learning environment, Biology
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı lise öğrencilerin biyoloji başarı duyguları, öğrenme yaklaşımları ve yapılandırmacı öğrenme ortamı algıları arasındaki ilişkiyi analiz etmek ve aynı zamanda cinsiyet ve sınıf düzeyinin biyoloji başarı duyguları, öğrenme yaklaşımları ve yapılandırmacı öğrenme ortamı algıları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma Karaman-Merkezde bulunan 12 devlet lisesinde öğrenim gören 2183, lise dokuz, on ve on birinci sınıf öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin biyoloji başarı duyguları, öğrenme yaklaşımları ve yapılandırmacı öğrenme ortamı algılarının belirlenmesi amacıyla sırasıyla Biyoloji Başarı Duygusu Ölçeği, Öğrenme Yaklaşımı Ölçeği ve Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan kanonik analiz bulgularına göre öğrencilerin öğrenme ortamı algıları biyoloji başarı duyguları ve aynı zamanda öğrenme yaklaşımı alt boyutları ile ilişkilidir. İki yönlü MANOVA bulgularına göre de kız ve erkek öğrencilerin biyoloji başarı duyguları ve öğrenme ortamı algıları arasında anlamlı farklılıklar bulunurken öğrenme yaklaşımları açısından farklılaşmadığı görülmüştür. Aynı zamanda, sınıf düzeyine göre biyoloji başarı duyguları, öğrenme yaklaşımları ve yapılandırmacı öğrenme ortamı algılarının anlamlı olarak farklı olduğu bulunmuştur. Bulgular ilgili alan yazındaki çalışmalar ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to analyze the relationships between biology achievement emotions, approaches to learning and perceptions of constructivist learning environment and also, to investigate the effect of gender and grade level on the biology achievement emotions, approaches to learning and perceptions of constructivist learnıng environment. This study was conducted with 2183 ninth, tenth and eleventh grade students in the 12 public high schools at Karaman-Center. Biology Achievement Emotion Scale, Approaches to Learning Scale and Contructivist Learning Environment Survey were applied to assess students' biology achievement emotions, approaches to learning and the perceptions of constructivist learnıng environment. According to canonical analyzes, there was a relationship between students' perceptions of learning environment with biology achievement emotions and approaches to learning. According to the two-way MANOVA findings, it was observed that male and female students differ in terms of biology achievement emotions and perceptions of learning environment, while there were no significant differences in approaches to learning. At the same time, according to grade level, it was found that biology achievement emotions and approaches to learning and perceptions of constructivist learning environment were significantly different.