Güneşlenme süresinin NWCSAF bulut tipi ürünü kullanılarak yapay sinir ağları ile tahmin edilmesi
Estimation of sunshine duration with artificial neural networks by using NWCSAF cloud type product
- Tez No: 480137
- Danışmanlar: PROF. DR. H. MUSTAFA KANDIRMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Meteoroloji, Meteorology
- Anahtar Kelimeler: Güneşlenme Süresi, Bulut Tipi, Meteosat, Uydu, Türkiye, Sunshine duration, Cloud type, Meteosat, Satellite, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Güneşlenme süresi iklim, enerji, tarım ve sağlık gibi farklı alanların çalışmalarında yer alan çok önemli bir veridir. Bu yüzden zamansal ve alansal dağılımının bilinmesi ve belirlenmesi kritik önem taşır. Ülkemizde güneşlenme süresi ölçümleri meteorolojik istasyonlarda helyograflarla yapılmaktadır. Bu ölçümler noktasal olduğundan dolayı ölçüm yapılan noktalar arasında kalan alanlar için tahmin edilmesi gerekir. Güneşlenme süresini etkileyen en önemli faktörler, ilgilenilen alanın coğrafi konumu, üzerindeki bulutluluk oranı ve bulutun tipidir. Coğrafi konumu ilgilendiren hesaplamalar astronomik denklemler yardımıyla büyük bir doğrulukla hesaplanabilirken bulutluluk oranının ve bulut tipinin belirlenmesi ve etkilerinin anlaşılması daha zordur. Çünkü bulutluluk zamansal ve alansal olarak değişkenlik gösterir ve ayrıca farklı bulut tipleri de güneşlenme süresini farklı oranlarda etkiler. Bu çalışmada, Türkiye'nin tamamına ait aylık ortalama güneşlenme süresi; Meteosat uydularına ait verilerden üretilen NWCSAF“Bulut Tipi”ürünü (PGE02) ve yer gözlemi kayıtları kullanılarak yapay sinir ağı yöntemiyle tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sunshine duration is a very important parameter in many different fields of applications such as climate, renewable energy, agriculture and health. In this respect the estimation and determination of the temporal and spatial variability of this parameter is critical. Sunshine duration have been measured by heliographs in Turkey. Since these measurements are point-wise, estimations need to be done for other locations where there is no measurement available. The geographical location, total cloudiness and type of the clouds are the most dominant factors affecting the sunshine duration for a given place. The geographical affects are possible to calculate by using the astronomical equations while the cloudiness and cloud type factors are harder to estimate and understand. This is mostly because of the temporal and spatial variations of the cloud parameters and their different effects on the sunshine duration. In this study, sunshine duration for all over the Turkey is estimated with artificial neural networks by using the meteorological station measurements and NWCSAF Cloud Type (PGE 02) product which produced by Meteosat satellite data.