Osmaniye'deki küçük tarım işletmelerinin yerfıstığı üretiminde eğitimin ve teknik etkinliğin verime olan katkısı
Contribution of education and technical effiency to peanut production for small- farmer in Osmaniye
  1. Tez No: 480148
  2. Yazar: ELİF AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Teknik Eğitim, İşletme, Economics, Technical Education, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cobb-Douglas, Yerfıstığı, Osmaniye İli
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Osmaniye ili Kadirli, Sumbas ve Merkez ilçelerdeki yerfıstığı üretiminde kullanılan girdilerle elde edilen verim arasındaki ilişki Cobb-Douglas üretim fonksiyonuna göre analiz edilmiştir. Analiz sonuçları Regresyon, Korelasyon, Varyans Analizleri yardımıyla çözümlenmiştir. Yerfıstığı üretiminin veri analizinin yapılma nedeni, yerfıstığının bu alanlarda en fazla yetiştirilen tarım ürünü olmasıdır. Çalışmadaki veriler 48 çiftçi ile yüz yüze anket yoluyla elde edilmiştir. Veriler 2015-2016 üretim dönemine aittir. Yapılan analizde, dekara elde edilen verim ile, tecrübe, gübre miktarı, resmi okul eğitimi, arazinin tasarrufu ve sulama şekli arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Üretimde kullanılan gübre miktarının teknik etkinlik katsayısı ise 0,01 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the regression between input and output in peanut production was determined by Cobb- Douglas production function in Kadirli, Sumbas and Merkez district, Osmaniye province. Analysis results were solved with the help of Correlation, Regression, Variance Analysis. The peanut choosed as a subject because it was the most planted in this area. The data in the study were obtained by face to face survey with 148 farmers. The data were cover the production period of 2015-2016. As a result of analysis yield per decar, experience, amount of fertilizer, formal school education, saving of land and watering were significant.The technical efficiency coefficient of the amount of fertilizer used in production is calculated as 0.01. Key words : Cobb-Douglas, Peanut, Osmaniye Province.