Türkiye'de Cumhurbaşkanı'nın güvenlik politikalarındaki rolü
The role of the president in Turkey in security policies
- Tez No: 480150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KIRIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Güvenlik Politikaları, Cumhurbaşkanı, Hükümet Sistemleri, Security, Security Policies, President, Government System
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de Cumhurbaşkanı'nın güvenlik politikalarındaki rolü incelenmiştir. Dünyada yaşanmakta olan terör gibi güvenlik problemleri, devletlerin uygulamakta olduğu güvenlik politikalarının önemini artırmış bulunmaktadır. Bu nedenle bu politikaların gerek oluşturulması gerekse uygulanması noktasında etkili olan aktörler oldukça önemlidir. Ülkelerin uygulamış oldukları hükümet sistemleri de bu politikaları etkilemektedir. Hükümet sistemlerinde devlet başkanlarına ve Türkiye'de Cumhurbaşkanı'na güvenlik alanında verilen yetkiler onları bu politikaların oluşturulması ve uygulanması aşamalarında merkezi aktör konumunda bulundurmaktadır. Hükümet sistemlerindeki devlet başkanları ve Türkiye'deki Cumhurbaşkanı'nın bu rolünü ortaya koymak için başkanlık, yarı başkanlık, parlamenter hükümet sistemlerinden belirlenen ülke örnekleri ve Türkiye'de Cumhurbaşkanı'na güvenlik alanında verilen yetkiler incelenmiştir. Bu yetkiler incelenirken belirlenen ülke örneklerinde ve Türkiye'de anayasa, kanun vb. ilgili mevzuat esas alınmıştır. İncelenen yetkiler ülkelerdeki devlet başkanları ve Türkiye'de Cumhurbaşkanı'nın güvenlik politikalarında etkili bir rol oynadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of the President in Turkey in security policies. Security problems, such as terrorism in the world, have increased the importance of security policies that governments are implementing. For this reason, the actors who are effective in the implementation of these policies are very important. Government systems that countries have implemented also affect this policy. The powers given to the heads of state in government systems and to the President in the security field in Turkey make them central actors in the formation and implementation of these policies. The role of presidents, semi-presidents, parliamentary government in determining the role of heads of state and the President of Turkey in the government systems and the powers given to the President in Turkey in the field of security have been examined. When these powers are examined, in the case of the determined countries and in the constitution, The relevant legislation has been taken as basis. The authorities examined have shown that they play an effective role in the security policies of the heads of state in the country and in the President of Turkey.