4.sınıf öğrencilerinin oluşturdukları metinlerin üstyapı incelemesi
Superstructure exami̇nati̇on of the text created by 4th grade students
- Tez No: 480209
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metin, öykü, öykü unsurları, öyküleyici metin, üst yapı, metin çözümleme, Text, story, narrative factors, narrative text, superstructure, text analyzing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin yazdıkları öykülerin metin üst yapı unsurları doğrultusunda çözümlenmesidir. Araştırmada temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma 2014-2015 öğretim yılında İç Batı Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir devlet okulunda 4. sınıfta okuyan 15 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma katılımcılarını belirlemek üzere tipik durum örneklemesi ve benzeşik örnekleme stratejileri kullanılmıştır. Veriler ise öğrencilerin yazdıkları öykülerden elde edilmiştir. Verilerin analizinde nitel içerik analizi yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin figüran karakterlerin toplumsal tanıtımını yazmada, karakterlere isim vermede, mekân karakter ve mekân olay arasında bağlantı kurmada, mekân betimlemelerini yapmada, zaman karakter arasındaki bağlantı kurmada sorun yaşadıkları bulunmuştur. Öte yandan katılımcıların karakterleri kullanabilme, mekânı etkili biçimde betimleme, zamanı etkili bir şekilde aktarabilme, giriş bölümünü başlatma, olay örgüsüne hâkim olma, başlatıcı olaya ayrıntılı yer verme, olayı bitirme ve anlatıcı tipini kullanma unsurlarını istenilen düzeyde kullandıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze stories that 4th grade-students wrote, according to text superstructure factors. In research, basic qualitative researching pattern was used. The re search was carried out with 15 4t grade-students that studied in a public school located in Western Anatolia region participation, in 2014-2015 educating year. Typical situation sampling strategy and homogeneous sampling strategy were used in an attempt to pinpoint the attendees to the research. The data were acquired from stories students wrote. In the process of analyzing the data, the approach of qualitative content analysis was used. It was found in the research that students had difficulty writing the social introduction of side characters, naming characters, establishing a correlation between place and character, and between place and case, describing places, and establishing a correlation between time and character. On the other hand, the attendees were pinpointed to use the following factors at a satisfactory degree: using characters, describing place efficiently, wriyingtime efficiently, starting prologue, mastering story arc, including initiative case in a detailed way, finishing case, andusing viewpoint.