Yerel kültürün Hz. Peygamber ve hadisler üzerindeki etkisi
The impact of local culture on the prophet and the traditions (hadiths)
- Tez No: 480217
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKADİR PALABIYIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, hadis, yerel kültür, Arap toplumu, tarih, gelenek, The Prophet, Hadith, Local Culture, Arab Society, History, Tradition
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Yerel Kültürün Hz. Peygamber ve Hadisler Üzerindeki Etkisi" başlıklı bu tez, giriş ve üç bölümden meydana gelmiştir. Çalışmanın amacı, Hz. Peygamber ve hadislerin, içinde doğdukları kültürel ortamla olan bağlarını inceleyerek söz konusu kültürel ortamın, Hz. Peygamber ve hadisler üzerindeki etkilerine dair bir kanaat ortaya koymaktır. Tez içerisinde, öncelikle, bazı kadîm geleneklerin insan-tarih ve bilgi-tarih ilişkisine dair yaklaşımlarına yer verilerek söz konusu geleneklerde, kutsal bilginin ve bu bilgiye ulaşmış insanların tarihî bağlarının yok sayıldığı belirtilmiştir. Çalışmanın devamında, sözü edilen bu geleneklerin aksine, İslam'ın, bilginin ve insanın tarihî boyutunu görmezden gelmediği bazı başlıklar altında ifade edilmeye çalışılmıştır. Son olarak ise, Hz. Peygamber'in ve O'nun elçiliği neticesinde bizim için birer bilgi kaynağı olmuş metinlerin, içinde bulundukları tarihî zemin ve zaman ile ilişkilerine değinilmiş, bu zemin ve zamanın ürünü olan yerel kültürün, Hz. Peygamber ve hadisler üzerindeki etkilerine işaret eden bazı örnekler zikredilmiştir. Sonuç itibariyle, insanı ve bilgiyi tarihî bağlarından koparmayan bir yaklaşım örneği olarak bu çalışmada, Hz. Peygamber ve hadislerin bir yerel arka plan üzerine konuştukları, bu arka planın Hz. Peygamber ve hadisler üzerinde etkili olduğu ve nihayetinde bu arka plana dair bilgi sahibi olunmadan Hz. Peygamber ve hadisleri anlamanın mümkün olmadığı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The dissertation entitled“The Impact of Local Culture on the Prophet and the Traditions (Hadiths)”has composed of an introduction and three parts. The purpose of the study is to examine the connection of cultural environment with the Prophet and his hadiths which were raised in that environment. In the dissertation, some approaches of old traditions on the relationship between mankind and history, knowledge and history have been examined, and it is determined that in the so-called traditions the relation between sacred knowledge and the people who have achieved it has ignored. In contrast to these traditions, Islam has realized the correlation between knowledge and historical dimension of mankind. Finally, the scriptures become the source of knowledge by His Prophethood for us, the correlation of space and time have been examined; then the impact of local culture as a result of this space and time has been analyzed by some examples which indicate that relation. As a result, in this study as an example of the approach which did not disconnect the historical links between man and knowledge, the Prophet and his hadiths have used the local background and this background has an impact on the Prophet and his hadiths. It is impossible to understand the Prophet and the tradition without having knowledge on this background