iş ahlakı ve işletmelerde sosyal tarafların sorumlulukları
business ethics and social responsibilities of the parties in
  1. Tez No: 480226
  2. Yazar: GÜLAY YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN MAHİROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: iş ahlakı, sosyal sorumluluk, iş ahlakının yasal dayanakları, iş ahlakına aykırı davranışlar, business ethics, social responsibility, legal basis of business ethics and unethical behaviours to the business ethics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
İş ahlakı, mal ve hizmetlerin üretim sürecinde tarafların haklarını ve yükümlülüklerini düzenleyen bir çerçevedir. İş ahlakı 1980'lerin sonundan itibaren işletmecilik literatürüne giderek artan ölçüde girmeye başlamıştır. Küreselleşmenin etkisi ile işletmeler artık karları ile değil sosyal sorumluluk ve ahlaki yönleri ile değerlendirilir hale gelmiştir. Bu çalışma da ilk olarak iş ahlakı kavramının temel konuları ve tarihsel gelişimine değinilmiştir. Daha sonra, işletmelerde iş ahlakının önemi ve kurumsallaştırılması üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, iş ahlakının sosyal sorumluluk kavramıyla ilişkisi değerlendirilip, işletme stratejileri üzerine etkilerinden bahsedilmiştir. Son bölümde ise, işletmelerde sosyal tarafların iş ahlakı kavramına yönelik sorumlulukları ve aykırı davranışları üzerinde durulmuştur. Türkiye'de iş ahlakının yasal dayanaklarının neler olduğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Business ethics is a kind of framework that regulates the supporter's the rights and obligations in the processes of production and consumption of goods and services. Business ethics has begun to enter to the business management literature increasingly since the late 1890s. With the impact of globalization, business managements are now evaluated with their social responsibility and ethical aspects but not with their profits. In this study, firstly it has been referred to the basic issues of business ethics concept and the historical development. Then, it has focused on the importance of business ethics and institutionalizing in business. In the third chapter, evaluating the relationship between the business ethics and the concept of social responsibility, it has been mentioned the impacts on business strategies. In the last chapter, it has been emphasized on the concept of the social supporters responsibilities and unethical behaviours to the business ethics. It has been examined that what are the legal basis of business ethics in Turkey.