Sınıf öğretmenlerinin öz yeterlik algıları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between the self efficacy perceptions and the problem solving skills of classroom teachers
  1. Tez No: 480359
  2. Yazar: KEZİBAN ERKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KÜÇÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, problem çözme becerisi, öz yeterlik, Teacher, problem solving skills, self efficacy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada, günlük hayatın ve sosyal uyumun çok önemli bir parçası olan problem çözme becerisinin sınıf öğretmenlerinin öz yeterlik algısı ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma nicel bir araştırma olup ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma evrenini 2015-2016 eğitim öğretim yılında Erzurum ili Palandöken ilçe merkezinde görev yapan 300 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada sınıf öğretmeni örneklemini belirlerken örneklem alımı yoluna gidilmemiş evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak Heppner ve Petersen (1982) tarafından geliştirilen, Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Problem Çözme Envanteri”ve Tcshannen–Moran ve Woolfolk–Hoy (2001) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlaması Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya (2005) tarafından yapılan“Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği”(Teachers' Self Efficacy Scale) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; sınıf öğretmenlerinin“Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği”nden aldıkları puanlarda cinsiyet değişkenine göre öğrenci katılımı ve sınıf yönetimi alt boyutlarında anlamlı farklılaşma bulunurken, yaş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre tüm alt boyutlarda anlamlı farklılaşma tespit edilmiştir. Öğretmenlerin“Problem Çözme Envanteri”nden aldıkları puanlarda cinsiyet değişkenine göre düşünen, kaçıngan ve değerlendirici yaklaşım alt boyutlarında, yaş değişkenine göre sadece değerlendirici yaklaşım alt boyutunda, mesleki kıdem değişkenine göre ise kaçıngan yaklaşım alt boyutunda anlamlı farklılaşma bulunmuştur. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin öz yeterlik algıları ile problem çözme becerileri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between self-efficacy perception of classroom teachers and their problem solving skills, a very important component of daily life and socialization, has been investigated in this study. The study is a qualitative one and is in the relational screening model. The universe of the research is composed of 350 classroom teachers working in Palandöken district center of Erzurum province in 2015-2016 academic year. Defining the class teacher sampling; sampling was not applied, but the whole universe was tried to be reached. The“Problem Solving Inventory”developed by Heppner and Petersen (1982) and adapted to Turkish by Şahin, Şahin and Heppner (1993) and The“Teachers' Self Efficacy Scale”developed by Tcshannen-Moran and Woolfolk-Hoy (2001) and adapted to Turkish by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya (2005) for preservice teachers' self-efficacy beliefs have been used as data collection tools. As a result of this research, it has been determined that while it has been detected significant differentiation on encouraging participation of student and classroom management sub-dimensions according to gender variable, it has been detected significant differentiation on all sub-dimensions according to age and professional seniority variables at“Teachers' Self Efficacy Scale”scores of classroom teachers. Moreover, it has been detected significant differentiations on thinking, avoidant, evaluator sub-dimensions according to gender variable, only on evaluator sub-dimensions according to age variable, and avoidant sub-dimension according to professional seniority variable at“Problem Solving Inventory”scores of classroom teachers. Also, it has been ascertained that there are significant relationship between the self-efficacy perception and the problem solving skills of classroom teachers.