Yeni medya ortamında toplumsal muhalefetin görsel dile yansıması: Karşılaştırmalı bir inceleme
Reflection of the social opposition in the new media to visual language: A comparative analysis
- Tez No: 480427
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN DOĞAN TOPÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Sosyal Ağlar, Dijital Aktivizm, Söylem, Göstergebilim, New Media, Social Networks, Digital Activism, Discourse, Semiotic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Bu tez çalışması, teknolojinin gelişmesi sonucu hayatımıza giren bir kavram olan yeni medya ve onun üzerinde gerçekleştirilen dijital eylem türlerinde kullanılan görsel metinlerin (caps, gif, infografik vb) incelenerek muhalif söylemin görsel dile nasıl yansıdığının saptanmasını amaçlamaktadır. Bu bağlamda tezin ilk bölümünde ideoloji konusu ve iktidar, meşruiyet ve söylem kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise medya ile toplumsal hareketler arasındaki ilişki ve yeni medya ortamındaki dijital eylem türleri olan farkındalık yaratma, örgütlenme ve seferberlik yaratma, etki / tepki eylemleri ve ek olarak kültürel bozma eylemleri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise bu dijital eylem türlerinin Türkiye'den ve dünyadan örnekleri söylem çözümlemesi ve göstergebilimsel analiz yöntemleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde bu eylem türleri içerisinde kullanılan görsellerin ortaya çıkardığı veriler ortaya konmuş ve yeni çalışmalara yol gösterebilecek öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine how the oppositional discourse is reflected to the visual language by examining the new media concept which enters our life as a result of development of technology and the visual texts (caps, gif, infographic etc.) used in the digital action types performed on it. In this context, the first part of the thesis deals with the concept of ideology, and the concepts of power, legitimacy and discourse. In the second part, the relationship between the media and the social movements and the types of digital actions in the new media environment, such as creating awareness, organizing and creating mobilization, impact / response actions and additionally cultural distortion actions are examined. In the third part of the study, examples of these types of digital actions from Turkey and the world were compared with the discourse analysis and semiotic analysis methods. As a consequent of the study, the results of used images with these types of actions are revealed and the suggestions which may guide for further studies are collocated.