H. 1260 tarihli Kayseri Ermeni milleti nüfus defteri transkripsiyon ve değerlendirilmesi
H. 1260 Kayseri Armenian nation population book transcription and evaluation
- Tez No: 480436
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBADİ ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nüfus, Nüfus sayımları, Kayseri, Ermeni, Population, Population censuses, Kayseri, Armenian
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 520
Özet
Modern nüfus sayımları, belli bir zamanda ve belli bir coğrafyada yaşayan, gerçek kişilerin sayısının tespiti amacına yöneliktir. Dünyada XVII. ve XVIII yüzyıllardan itibaren, gerçek kişilerin sayımı çerçevesinde, modern resmi nüfus sayımları yapılmaya başlandığını görmekteyiz. Dünyadaki ilk modern nüfus sayımlarının gerçekleştirilmesinin üzerinden çok geçmeden, Osmanlı Devleti'nde de insan kaynakları, meslekler, şahısların fiziki durumu vb. gibi özelliklerin saptanmasına yönelik olarak, modern anlamda genel bir nüfus sayımı ilk kez II. Mahmut devrinde gerçekleşmiştir. 19. yüzyıl, Osmanlı Devleti'nde birçok yenilik ve değişikliklerin yaşandığı bir dönem olmuştur. Bu değişikliklerden birisi de; ülke genelinde nüfus sayımlarının yapılmasıdır. Osmanlı Devleti'nde modern anlamda ilk nüfus sayımı II. Mahmut döneminde, 1831 yılında yapılmıştır. Devlet genelinde yapılan nüfus sayımları nüfus yapısının temel özelliklerini belirlemek açısından önemli olduğu kadar, yerel anlamda da önemli bilgiler sunmaktadır. İncelemiş olduğumuz bu çalışmamızda KAYTAM'da Nüfus Defterleri Uzun 1260 Tarihli Kayseri Ermeni Milleti Nüfus Defteri 34 mahalleye ayrılarak buralardaki Ermeni erkek nüfus değerlendirilmiştir. H. 1260 Tarihli Nüfus Defterin kayıtlarının incelenmesi sonucu, 34 mahallede yaşayan Ermeni aile lakapları, isimleri, sülale isimleri,ekonomik durumları, fiziki özellikleri, engel durumları gibi nüfusa ait açıklayıcı veriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Modern population censuses are aimed at determining the number of real persons living at a certain time and in a specific geographical area. In the world, XVII. and from the XVIII centuries, we see that modern official censuses have begun to be carried out within the framework of the census of real persons. Not too long after the first modern population censuses were carried out in the world, in the Ottoman State, for the identification of human resources, occupations, physical conditions etc., a general population census in modern sense was first introduced in the time of II. Mahmut's period. The 19th century was a time when many innovations and changes took place in the Ottoman Empire. One of these changes are counting population censuses across the country. The first population census in modern sense in the Ottoman State was built in 1831 during the II. Mahmut period. State-wide censuses provide important information in the local sense as well as important in determining the basic characteristics of the population structure. In this study, which we have examined, in KAYTAM Population Books Long 1260 Kayseri Armenian Nation Population Book were separated 34 neighborhoods and the Armenian male population in these regions was evaluated. As a result of examining the registers of the population book dated H. 1260,explanatory figures of the population such as Armenian family nicknames, names, family names, economic status, physical characteristics, obstacle situations living in 34 localities are presented.