H. 1260 tarihli Kayseri Rum milleti nüfus defteri çeviri vedeğerlendirilmesi
H. 1260 Kayseri̇ Greek national population book translation and evaluation
  1. Tez No: 480437
  2. Yazar: SEDA BOZBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBADİ ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfus Sayımı, Rum, Talas, Kaytam, Population Census, Rum, Talas, Kaytam
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 400
Özet
Nüfus sayımları, bir toplumu meydana getiren fertlerin sayı, cinsiyet, yaş, meslek, dil, din ve öğrenim durumlarını ortaya koyduğundan toplumların sosyolojik, ekonomik ve tarihî yönlerini araştırmak, sosyal tarihlerini yazmak için çalışma yapacak olanlar açısından oldukça önemlidir. Osmanlı Devletinde nüfus sayımlarına baktığımız zaman ilk modern nüfus sayımı II.Mahmut döneminde 1831 yıllında yapılmıştır. 1831 yılında yapılan ilk nüfus sayımı müslim ve gayrimüslim nüfusu tespit etmek, askerliğe elverişli olan Müslim erkek nüfusu ve cizye mükellefi olan Gayrimüslim erkek nüfusunu tespit etmeyi amaçlamıştır. 1844 yılında Kayseri'de yapılan nüfus sayımında daha önce yapılan nüfus sayımlarında izlenilen yol takip edilmiştir. Kişilerin fiziki özelliği ve baba isimleri yazılarak betimlenmiştir. Bizim çalışmamızda Kaytam'da yer alan H. 1260 Tarihli Kayseri Rum Milleti Nüfus Defteri'nde geçen Talas karyesine bağlı 22 mahalle, Germir karyesine bağlı 7 mahalle, Tavlusun karyesine bağlı 2 mahalle, Zincidere karyesine bağlı 10 mahalle ve 1'de manastırı bulunmaktadır. Defter geçen 40 mahalledeki Rum erkek nüfus ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Defterdeki kayıtların incelenmesi sonucunda, Kayseri'de yaşayan Rumların aile lakapları, isimleri, ekonomik durumları, fiziki özellikleri, engel durumları, mahalle muhtarlarının kimlikleri gibi nüfusa ait veriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Population censuses are very important for researchers who study the sociological, economic and historical aspects of societies and write their social histories as they reveal the number, gender, age, profession, language, religion and learning situation of the societies. When we had a look population consuses in Ottoman Empire, The first modern population census in Ottoman Empire was conducted in 1831 during the reign of Mahmut II. The first population census in 1831 aimed at identifying the muslim and non-muslim population in order to identify the Muslim male population fitting for military service, and the non-Muslim male population who were in charge of poll tax(jizya). The population census carried out in Kayseri in 1844 followed the same path with the previous ones. The physical characteristics of the persons and the names of the father were described. In our study, There are 22 districts in Talas, 7 districts in Germir, 2 districts in Tavlusun, 10 distriscts and a monastery in Zincidere in the H. 1260 Kayseri Greek Nation Population Book taking place in Kaytam. Greek male population in 40 districts was evaluated seperately in the book. As a result of analyzing the records in the book, population data of the Greek who lived in Kayseri such as family nicknames, names, economic conditions, physical characteristcs, handicapped conditions and the identities of neighborhood mukhtar have been presented.