Sığır serum albumin nanoparçacıklarının üretimi ve kontrollü kloramfenikol salımında kullanımı
Production of bovine serum albumin nanoparticles and their use in controlled chloramphenicol release
- Tez No: 480525
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sığır Serum Albumini, Nanoparçacık, Kontrollü İlaç Salım Sistemi, Kloramfenikol, Bovine Serum Albumin, Nanoparticle, Controlled Drug Release System, Chloramphenicol
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Sığır Serum Albumin (BSA) proteininden desolvasyon, şok çöktürme ve dekstran polialdehit ile çapraz bağlanarak elde edilen nanoparçacıkların karakterize edilmesi ve kontrollü ilaç salım sistemi potansiyellerinin incelenmesi amaçlandı. Protein çöktürücü olarak etanol kullanıldı. BSA nanoparçacıklarının hazırlanmasında; farklı etanol-BSA çöktürme oranları, etanol-BSA çöktürme oranlarına karşı parçacık boyutunun değişimi ve farklı pH'lardaki parçacık boyutlarının değişimi gibi parametreler incelendi. Elde edilen sonuçlara göre; % 70 etanol-BSA çöktürme oranı ve pH 7 BRT ortamı nanaoparçacıkların hazırlanmasında en uygun koşullar olarak belirlendi. Hazırlanan nanoparçacıkların morfoloji çalışması taramalı elektron mikroskopu (SEM) ile aydınlatılarak dinamik ışık saçılımı (DLS) ile desteklendi. DLS sonuçlarına göre; desolvasyon yöntemine göre hazırlanan BSA nanoparçacıklarının boyutu 448,0±8,4 nm iken şok çöktürme yöntemine göre hazırlanan BSA nanoparçacıklarının boyutu 232,0±1,24 nm olarak belirlendi. Üretilen BSA nanoparçacıklarına rodamin B (Rh B) ve kloramfenikol yükleme çalışmaları yapıldı. Desolvasyon yöntemine göre hazırlanmış BSA nanoparçacıklarına yapılan farklı miktarlarda rodamin B ve kloramfenikol yüklemesinde optimum miktar 24 mg olarak belirlendi. Şok çöktürme yöntemine göre hazırlanmış BSA nanoparçacıklarına yapılan farklı miktarlarda rodamin B ve kloramfenikol yüklemesinde optimum miktar sırasıyla 28 mg ve 32 mg olarak belirlendi. Belirlenen optimum miktarlarda yükleme yapılan yapılardan üç farklı pH da salımlar incelendi. Desolvasyon yöntemiyle hazırlanmış nanoparçacıklara Rh B yüklendiğinde, 100 saatte pH 2,0'de % 49,81, pH 5,0'de % 14,79 ve pH 7,4'de % 84,22'si salınmıştır. Şok çöktürme yöntemiyle hazırlanmış nanoparçacıklara Rh B yüklendiğinde ise, 48 saatte pH 2,0'de % 78,65, pH 5,0'de % 54,43, pH 7,4 de % 76,32 salım olduğu gözlemlendi. Desolvasyon yöntemiyle hazırlanmış nanoparçacıklara kloramfenikol yüklendiğinde, 120 saatte pH 2,0'de % 20,90, pH 5,0'de % 25,41 ve pH 7,4'de % 56,50'si salınırken; şok çöktürme yöntemiyle hazırlanmış nanoparçacıklara kloramfenikol yüklendiğinde, 72 saatte pH 2,0'de % 14,87'sini, pH 5,0'de % 78,65'ini ve pH 7,4'de % 98,94'ünü saldığı gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, Bovine Serum Albumin (BSA) nanoparticles were prepared using desolvation, shock aggregation methods. Ethanol and dextran polyaldehyde were used as the protein precipitating agent and crosslinking agent respectively. Nanoparticles were characterized and investigated for their potential as controlled release system. Variation of particle sizes according to ethanol-BSA precipitation ratios and at different pHs were investigated. Optimum conditions were determined as 70 % ethanol-BSA ratio and pH 7 BRT. The morphologies of prepared nanoparticles were investigated using scanning electron microscopy (SEM) and supported by dynamic light scattering (DLS), According to DLS results; the size of BSA nanoparticles prepared with desolvation method was 448.0±8.4 nm while the size of BSA nanoparticles prepared with shock aggregation method was 232.0±1.24 nm. When Rh B and chloramphenicol were loaded to BSA nanoparticles prepared by desolvation method, optimum amount was 24 mg. When Rh B and chloramphenicol were loaded to BSA nanoparticles prepared by shock aggregation, optimum amounts were 28 mg and 32 mg respectively. BSA nanoparticles loaded with Rh B or chloramphenicol at their optimum amounts were investigated for their release at 3 different pH values. Whilst BSA nanoparticles prepared by desolvation and loaded with Rh B, released 49.81 % at pH 2.0, 14.79 % at pH 5.0 and 84.22 % at pH 7.4 in 100 hours, BSA nanoparticles prepared by shock aggregation and loaded with Rh B, released 78.65 % at pH 2.0, 54.43 at pH 5.0, 76.32 % at pH 7.4 in 48 hours. BSA nanoparticles prepared by desolvation and loaded with chloramphenicol, released 20.90 % at pH 2.0, 25.41 % at pH 5.0 and 56.50 % at pH 7.4 in 120 hours, BSA nanoparticles prepared by shock aggregation and loaded with chloramphenicol, released 14.87 % at pH 2.0, 78.65 at pH 5.0, 98.94 % at pH 7.4 in 72 hours.