Sıçan trakeası düz kası kasılma ve gevşeme cevapları üzerine sinnamik asitin etki mekamizmasının araştırılması
Investigation of the effection mechanizm of sinnamic acid on contraction and relaxation of smooth muscles of trachea of rats
- Tez No: 480608
 - Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DAYIOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Atropin, Fentolamin, Trakea, Nifedipin, Propranolol, Sinnamik Asit, Tetraetil Amonyum, Atropine, Trachea, Cinnamic Acid, Nifedipine, Phentolamine, Propranolol, Tetraethyl Ammonium
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 53
Özet
Sinnamik Asit, Cinnamomi cortex (Tarçın) bitkisinde yaygın olarak bulunan bir fenolik asit türevidir ve adını da tarçın bitkisinden almıştır. Antimikrobial, Antitümöral, Antikanserojen ve Antifungal özelliklerinin olduğu ve vazodilatör etkisi saptanmıştır. Bu çalışma kontrol, atropin, fentolamin, propranolol, nifedipin, tetraetil amonyum ve atropin+ fentolamin+propranolol uygulanan gruplar olmak üzere 7 farklı grupta trakea için ayrı ayrı gerçekleşmiştir. Çalışmada KCl veya karbakol ile ön-kastırılmış trakea dokularına farklı antagonist ya da kanal blokörlerinin uygulanması sonrası ilgili dokuların sinnamik aside karşı kasılma-gevşeme cevapları incelenmiştir. Sinnamik asitintrakeadadoza bağlı kasılma ve gevşeme cevapları gözlenmiştir. Atropin ile yapılan birinci ve ikinci protokol çalışmalarında farklı sonuçlar alınmış, KCl varlığında atropin önemli derecede farklılığa sebep olmamışken karbakol varlığında önemli derecede kasılmalara neden olmuştur.Fentolamin ile yapılan çalışmalarda KCl varlığında gevşemelere neden olurken karbakol varlığında kasılmalaraneden olmuştur. Propranolol ile yapılan çalışmalarda hem KCl hem de karbakol varlığında kasılma ve gevşeme cevapları kontrole kıyasla önemli derecede değişim göstermemiştir. Nifedipin ile yapılan çalışmalarda hem KCl varlığında hem de karbakol varlığında kasılmalara neden olmuştur. Tetraetil amonyum ile yapılan çalışmalarda KCl varlığında kasılma ve gevşeme gözlenmezken karbakol varlığında kasılmalara neden olmuştur. Fentolamin ile yürütmüş olduğumuz çalışmalarda, KCl varlığında gevşemeler gözlenmişken, karbakol varlığında ise kasılmalara neden olmuştur.Atopin, fentolamin ve propranolol karışımından oluşan grup çalışmalarında ise kontrol grubu çalışmalarına kıyasla kasılma gevşeme cevapları KCl varlığında değişmemişken karbakol varlığında kasılmalara neden olmuştur.Sonuç olarak sıçan trakea düz kasları üzerinde uyguladığımız Sinnamik asidin kullandığımız reseptör antagonistleri ve kanal blokörlerinin dışında farklı reseptörler veya yolaklar aracılığı ile de etkide bulunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cinnamic Acid is a phenolic acid derivative commonly found in Cinnamomi cortex (Cinnamon) plant, and its name is derived from cinnamon. Antimicrobial, Anti-Tumoral, Anti-Carcinogenic and Antifungal properties and vasodilator effect have been detected.This study was performed separately in 7 different groups, applied namely as control, atropine, phentolamine, propranolol, nifedipine, tetraethyl ammonium and atropine+ phentolamine+propranolol for the trachea. In the study, the contraction-relaxation responses to cinnamic acid of the relevant tissues were examined after administration of different antagonists or channel blockers to KCl or carbachol pre-contracted trachea tissues. Cinnamic acid showed contraction and relaxation responses with dosage in trachea. İt has been observed both fist protocol and second protocol with atropine studys. Different results were obtained in the first and second protocol studies with atropine and atropine did not cause significant difference in the presence of KCl, but caused significant contractions in the presence of carbachol. In studies performed with propranolol, both KCl and carbachol showed no significant change in contraction and relaxation responses compared to control. İn the studys with niphedipine, coused contraction in the precence both KCl and carbacol. İn the studys with Tetraethyl Ammonium, did not observed that contraction and relaxation in the precence KCl, coused contractions in the precence carbacol in the study with phentolamine, observed relaxation in the precence KCl, coused contractions in the precence carbacol. Mixture of in group study of atropine, phentolamine and propranolol, did not change in the precence KCl, coused contractions in the precence carbacol compored of control studys. In conclusion, it is thought that cinnamic acid applied on rat trachea smooth muscles, is also influenced by different receptors or pathways other than receptor antagonists and channel blockers preferred by us.