Satışa sunulan bazı bitki türlerinin biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of bi̇ological properties of somecomereally availeble plant species
- Tez No: 480610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDAĞ ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, Legionella spp, Menengiç kahvesi, MİK, Şerbetçi otu, Yeşil çay, Yeşil kahve, Antimicrobial activity, Green coffee, Green tea, Hops, Legionella spp, Menengic coffee, MIC
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada yeşil kahve (Coffee arabica)'nin, menengiç kahvesi(Pistacia spp.)'nin çekirdekleri, şerbetçi otu (Humulus spp. )'nun ve yeşil çay (Camellia sinensis)' ın kurutulmuş yaprakları kullanılmış olup bitki örnekleri çeşitli aktarlardan temin edilmiştir. İncelenen bitki kısımlarının su, kloroform, etil asetat, aseton, etanol ve metanolekstraktları hazırlanmıştır. Elde edilen ekstraktlarınantimikrobiyal aktiviteleri mikrodilüsyon yöntemi Minimal İnhibisyon Konsantrasyonu (MİK) ile belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivite çalışmasında test edilen mikroorganizmalar gram pozitif mikroorganizmalardan Staphylococcus epidermidis, Bacilluspumilus ve Enterococcus faecalis gram negatif mikroorganizmalardan Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, maya olan Candida albicans, küf olan Aspergillus fumigatus kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivite testinde kullanılmak üzere çalışmada, Kütahya ilinde bulunan (Yolcalı ve Gediz mevkinden) doğal ortam sularından toplam 50 adet su örneği (2016 yılı Mayıs – Eylül aylarında) toplanmıştır. Su örnekleri filtrasyon işleminden sonra inkübasyonabırakılmıştır. İnkübasyon işleminden sonra şüpheli koloniler Lateks aglütinasyon test kiti ile serogrupları belirlenmiştir. Su örneklerinden 1 adet Legionella spp. izole edilmiştir. Elde edilen bu izolat, bitkilerin antimikrobiyal aktivite çalışmasında kullanılmıştır. Çalışılan bitkilerden yeşil kahvenin genel olarak su, kloroform etilasetat ve aseton ekstrelerinde test edilen mikroorganizmaların tümüne karşı iyi ve orta derecede aktivite gösterdiği görülmüştür. Yeşil çayın elde edilen su ekstresinde hariç diğer ekstrelerde tüm test edilen mikroorganizmalara karşı iyi ve orta derecede antimikrobiyal aktivite belirlenmiştir. Menengiç kahvesinin çekirdeklerinin etanol, kloroform aseton ekstresinde denenen tüm mikroorganizmalara karşı iyi ve orta seviyede antimikrobiyal etkinlik gözlemlenmiştir. Şerbetçi otu bitkisinin yapraklarının etanol ekstresi hariç denenen tüm ekstraktların test edilen tüm mikroorganizmalara karşı iyi ve orta derecede antimikrobiyal aktivite belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the dried leaves of green coffee (Coffee arabica), menengic coffee (Pistacia spp.), Hops (Humulus spp.) and Green tea (Camellia sinensis) were used and the samples were obtained from various sources. Water, chloroform, ethyl acetate, acetone, ethanol and methanol extracts of investi gated plant parts were prepared. Theantimicrobialactivities of the obtained extracts were determined by microdilution methodas Minimal Inhibition Concentration (MIC) unit. Microorganisms tested in antimicrobial activity studies were chosen Staphylococcus epidermidis, Bacillus pumilus and Enterococcus faecalisas gram positive microorganisms and Escherichia coli and Enterobacter aerogenes as gram negative microorganisms, Candida albicans as yeast, Aspergillus fumigatus as mold. A total of 50 watersamples (from the months of May to September 2016) were collected from the natural local waters in Kütahya province (from Yoncalı and Gediz sites) in order to be used in the antimicrobialactivity test. The water samples were left forin cubation after filtration process. After incubation process, serogroups of suspected colonies were determined with the latex agglutination test kit. One Legionella spp. was isolated from water samples. This obtaine disolate was used to study the antimicrobial activity of our plant species. Out of thein vestigated plants, gren coffee generally showed good and moderate activity againstall of the microorganisms tested in water, chloroform, ethylacetate and aceton eextracts. Antimicrobial activity was well and modestly determined against all tested microorganisms in other extract sexcept in gren tea water extract. Good and intermediate antimicrobial activity was observed against all microorganisms tested in ethanol, chloroform and acetone extracts of menengic coffee seeds. Good and moderate antimicrobial activity was determined against all microorganisms tested in all extracts tested except the ethanol extract of the leaves of the hops was determined.