Er-(Endoplazmik retikulum) stres sinyal yolağındaki bazı transkripsiyon faktörü genlerin yonca(medicago sativa L.)'da ifade analizi
Expression analysis of some transcription-factor genes related to endoplazmik reticulum stress signaling pathway in alfalfa (Medicago sativa L.)
  1. Tez No: 480632
  2. Yazar: MUHAMMET ÇAĞRI OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET METİN KUMLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Ziraat, Biotechnology, Genetics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: ER stresi, Transkripsiyon faktörleri ifadesi, Yonca stres mekanizması, ER stress, Transcription factors expression, Alfalfa stress mechanism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Büyük verim kayıplarına neden olan biyotik ve abiyotik stres koşullarına yönelik bitkinin stresi algılaması ve strese karşı tolerans sağlaması verim kayıplarının önüne geçilebilmesi için hayati önem taşımaktadır. Stres toleransında rol oynayan genlerin belirlenmesi stres yolaklarının aydınlatılmasında büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, stres faktörleri içeren ortamlarda (DTT ve PEG) yetiştirilen bitkilerin yapraklarındaki su potansiyelleri ölçülerek, bitki için kritik zaman aralıkları fizyolojik ön bulgu olarak elde edilmiştir. Belirlenen zaman aralıklarında, Nimet yonca çeşidinde, yapay endoplazmik retikulum stresi oluşturan DTT ve kuraklık stresi (PEG) uygulamalarında, ER stres yolağında görev alan bZIP60 ve bZIP28 genlerinin ifade analizleri Real Time PCR ile gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, DTT'nin ER stres yolaklarında görevli bu iki genin işlevini azalttığı belirlenmiştir. Kuraklık (PEG) uygulamalarında bitkiler için en kritik saatin 8. saat olduğu ve bZIP60'ın yaprak dokusunda ifadesini diğer uygulamalara göre daha fazla artırdığı (yaklaşık 42 kat) belirlenmiştir. Ayrıca bu bulgular, kullanılan iki gen bölgesinden, özellikle bZIP60'ın bZIP28'e göre stres yolağında daha etkin rol aldığını; yaprak dokusunun kök dokusuna göre stresten daha fazla etkilendiği bulgusuna varılmıştır. Araştırma, yoncada ER stres mekanizmasında görev alan genlerin ifadesine yönelik ilk çalışma olup, ER stres mekanizmasına yönelik gelecekte yapılacak çalışmalara da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Perception of biotic and abiotic stress conditions in plants and to provide tolerance carries a crucial importance in prevention of huge yield losses. Identification of genes playing a role in stress tolerance has a great importance in elucidation of stress pathways. In this study, the water potentials of the leaves of the plants grown under stress factors (DTT and PEG) were measured and the critical time intervals for the plant were obtained as physiological preliminary findings. Expression analysis of bZIP60 and bZIP28 genes involved at ER stress pathways were evaluated by RT-PCR assay at determined intervals of time, (in alfalfa cultivar Nimet) under the artificial ER stress implemented by DTT and drought stress (PEG). According to the results, it was determined that DTT reduced the function of these two genes involved in ER stress pathways. It was determined that the most critical time for plants in drought (PEG) tolerance was 8 hours after treatment, in which the expression of bZIP60 in leaves was increased more than other applications (about 42 times). Furthermore, according to the findings, of the two studied gene regions bZIP60 have a more active role in the stress pathways than bZIP28; and the leaf tissues were more affected than the root tissues under the stress conditions. This study is the first research on alfalfa expression of genes involved in ER stress mechanisms and it is thought that it will contribute to the future studies on ER stress mechanism.