Sağlık çalışanlarının genel sağlık durumu fiziksel aktivite düzeyleri ve etkileyen faktörler
General health and physical activity levels of healtcare employees and affecting factors
- Tez No: 480693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, Genel Sağlık Anketi-28, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi, Healthcare Employee, General Health Questionnaire, International Physical Activity Questionnaire
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç:Çalışma, sağlık çalışanlarının genel sağlık durumları, fiziksel aktivite düzeyleri, ikisi arasındaki ilişki ve etkileyen faktörleri göstermek amacı ile planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımla yürütülen araştırmagerekli izinler alındıktan sonra Şubat – Mayıs 2017 tarihleri arasındaİstanbul'da bir eğitim araştırma hastanesinde çalışan gönüllü 432 sağlık çalışanıyla yapıldı. Veriler,27 sorudan oluşan anketformu, Genel Sağlık Anketi-28 (GSA-28) ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA), kısa form ile toplandı. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, Varyans analizi (ANOVA), t testi, Kruskal Wallis Varyans analizi, Mann-Whitney U testi, Pearson Korelasyon Analizi,Lojistik Regresyon Analizi ve post-hoc testlerden Games Howell kullanılarak değerlendi. Bulgular:GSA-28 toplam puan ortalaması 4.73±5.37 bulundu. Çalışanların %41.2'si 5 puan ve üzerinde alarak ruh sağlığı açısından riskli bulundu.UFAA anketine göre çalışanları %51.6'sı inaktif, %41.4'ü düşük ve %6.9'u yeterli fiziksel aktivite yapmaktadır. GSA-28 ve UFAA' den alınan puanlar arasında negatif yönde zayıf ilişki bulundu(r=-0,208; p=0,000). Sonuç:Ruh sağlığı açısından riskli grupta bulunan bireylerin yarısından fazlasının (%61.8) fiziksel olarak aktif olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim:This study was conducted to investigate general health and physical activity levels of healthcare employees with their correlation and factors affecting them. Material and Method:The descriptive and correlation-seeking study was carried out with 432 healthcare employees of an Education and Research Hospital located in Istanbul between February-May 2017. Data, including a survey questionnaire, General Health Questionnaire-28 (GHQ-28) and International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), were collected with a short form. Data were analyzed using descriptive statistics, Variance analysis (ANOVA), t-test, Kruskal Wallis Variance analysis, Mann-Whitney U test, Pearson Correlation analysis, Logistic Regression analysis and post-hoc Games Howell test. Results:41.2% of employees, whose scores are equal and/or higher than 5, are under mental health risk. 51.6% of employees are physically inactive, 41.4% of them do medium and 6.9% of those make high physical activities. A negative relation (r= -0.208, p=0.000) was investigated between GHQ-28 and IPAQ scores. Conclusion: It was obsrved that more than half (61.8%) of the individuals in the risk group in terms of mental health, were physically inactive.