Depremzede masa başı çalışanların stres seviyesi, fiziksel aktivite ve kas iskelet sistemi ağrılarının incelenmesi
Examination of stress levels, physical activity, and musculoskeletal pain in earthquake-affected office workers
  1. Tez No: 926676
  2. Yazar: ERDİ EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU KAYA MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, iş stresi, kas iskelet sistemi ağrıları, fiziksel aktivite, travma, Earthquake, job stress, musculoskeletal pain, physical activity, trauma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden etkilenen masabaşı çalışanların travma düzeylerinin iş stresi, fiziksel aktivite ve kas-iskelet sistemi ağrıları üzerindeki etkilerini inceledi. Çalışmaya katılan 340 bireyden elde edilen veriler, deprem sonrası travmanın iş stresi ve fiziksel sağlık üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla analiz edildi. Çalışmada değerlendirme araçları olarak sosyodemografik form, deprem sonrası travma düzeyini belirleme ölçeği, iş stresi ölçeği, uluslararası fiziksel aktivite değerlendirme anketi - kısa form, cornell kas iskelet rahatsızlıkları anketi ve numerik derecelendirmeli ağrı skalası kullanıldı. Yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonucunda, deprem travma düzeyinin iş stresi, ağrılı bölge sayısı ve ağrı şiddeti üzerinde anlamlı etkiler gösterdiği tespit edildi (p < 0,001). Çalışmanın bulguları, travmanın iş stresi üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Yüksek travma düzeylerine sahip bireylerin, iş yerinde daha fazla stres yaşadıkları, bu durumun iş verimliliği ve iş doyumunu olumsuz etkileyebileceği görüldü. Regresyon analizine göre, travma düzeylerinde bir birimlik artış, iş stresi seviyelerinde anlamlı bir artışa neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, travma düzeyi ile ağrılı bölge sayısı arasında da ilişki saptandı. Travma sonrası stres bozukluğuna sahip çalışanların vücutlarında daha fazla ağrılı bölge bildirmeleri, psikolojik ve fiziksel stresin birbirine bağlı olduğunu göstermektedir. Bulgular ayrıca, travmanın ağrı şiddetini istirahat sırasında, aktivite esnasında ve geceleyin anlamlı şekilde artırdığını (p < 0,001) ortaya koydu. Bu durum, travmanın kas-iskelet sistemi ağrıları üzerinde hem gündüz hem de gece boyunca etkili olduğunu ve bu ağrıların uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Çalışmaya katılan bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin düşük olduğu, bireylerin büyük çoğunluğunun inaktif veya minimal aktif olduğu belirlendi. Bu, travmanın fiziksel aktivite üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabileceğini ve deprem sonrası bireylerde hareketliliğin azalabileceğini göstermektedir. Bu bulgular doğrultusunda, iş yerlerinde uygulanacak psikolojik destek programları, stres yönetimi eğitimleri ve fizyoterapi programları, çalışanların iş stresi seviyelerini azaltarak iş doyumunu artırırken, psikolojik ve fizyolojik sorunlarla başa çıkmada da etkili olabilir. Uyku kalitesini artırmaya yönelik müdahaleler ve fiziksel aktiviteyi teşvik eden programlar, genel sağlık durumunu iyileştirebilir. Gelecek araştırmalar, farklı meslek gruplarındaki depremzedelerde travma sonrası deneyimlerin incelenmesi ve bu bireyler için uygun müdahale yöntemlerinin geliştirilmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of trauma levels on work stress, physical activity, and musculoskeletal pain in desk-based workers affected by the February 6 Kahramanmaraş earthquake. Data from 340 participants were analyzed to evaluate the impact of post-earthquake trauma on work stress and physical health. The assessment tools used included a sociodemographic form, Post-Earthquake Trauma Assessment Scale, Work Stress Scale, International Physical Activity Questionnaire-Short Form, Cornell Musculoskeletal Disorders Questionnaire, and Numerical Rating Pain Scale. The results of simple linear regression analysis showed that trauma levels significantly influenced work stress, the number of painful areas, and pain intensity (p < 0.001). The findings highlight that trauma has a substantial effect on work stress, with individuals experiencing higher trauma levels reporting elevated stress at work. This increased stress may negatively impact work productivity and job satisfaction. Regression analysis revealed that a one-unit increase in trauma levels leads to a significant rise in job stress. Additionally, a positive correlation was observed between trauma levels and the number of painful areas. Workers with PTSD reported a greater number of painful body regions, indicating a strong link between psychological and physical stress. The findings also demonstrated that trauma significantly increased pain intensity at rest, during activity, and at night (p < 0.001), suggesting that musculoskeletal pain persists both day and night, adversely affecting sleep quality. The study also revealed that participants' physical activity levels were low, with most individuals classified as inactive or minimally active. This suggests that trauma negatively impacts physical activity, potentially leading to decreased mobility in postearthquake individuals. Based on these results, implementing workplace-based psychological support programs, stress management training, and physiotherapy interventions may help reduce work stress, improve job satisfaction, and address both psychological and physical health issues. Moreover, interventions aimed at enhancing sleep quality and promoting physical activity could contribute to overall health improvement. Future research is essential to explore post-traumatic experiences across different occupational groups and develop tailored intervention strategies for earthquake survivors.