Kahramanmaraş'ın kültürel hayatında sanatlar-zanaatlar ve meslekler
ART-crafts and occupations in Kahramanmaraş cultural life
- Tez No: 480728
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ERŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: zanaat, meslek, kültür, folklor, Kahramanmaraş, crafts, occupation, culture, folklore, Kahramanmaraş
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 667
Özet
Zanaat ve meslekler halk kültürünün alt konularından birini teşkil eder. Meslekler insanoğlunun ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkmış ve çeşitlenerek zenginleşmiş, bazıları devam ederken, bazıları da sahneden çekilmiştir. Zanaat ve meslek kültürü yöre kültürlerinin de önemli bir parçasını oluşturur. Bu münasebetle konunun Kahramanmaraş yöresindeki durumunu araştırma konusu edindik.“Kahramanmaraş'ın Kültürel Hayatında Sanat-Zanaat ve Meslekler”adını verdiğimiz çalışmamız, konunun geniş çerçevesinden dolayı 100 alanla sınırlandırdık. Söz konusu alanlara“Abacılık”ile başlayıp“Zahirecilik”ile biten alfabetik düzende yer verildi. Her bir alan hakkındaki bilgiler büyük ölçüde sözlü kaynaklardan alındı ve alanın terminolojisi, tarihçesi (yakın geçmiş), mekânları, malzemesi/malzemeleri ve yapılan iş, kullanılan araç-gereçler, meslek erbabı, ürünler ve kültür olarak sınıflandırılarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Craft and profession constitute one of the sub-topics of folk culture. Crafts emerged diversified to meet the needs of mankind and enriched, while some, while others were taken to the stage. Craft and profession culture forms an important part of local culture. We have acquired the status of research subjects in Kahramanmaraş subject to this occasion.“Art-Crafts and Occupations in Kahramanmaraş Cultural Life”Our study gave the name, we limit it because of the broad scope of the subjects received 100. The area in question starts with“manufacturing of cloaks made of heavy fabric”with“rations crafting”in alphabetical order was given. Information about each field is largely taken verbal sources and terminology, history (recent history), venues, material/equipment and tools used, the work done in professional psychology, and cultural products classified as is evaluated.