Türk halk kültüründe renk ve işaret sembolleri
Color and sign symbols in Turkish folk culture
- Tez No: 480729
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ERŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sembol, kültür, renk, işaret, anlam-anlatım, Symbol, culture, color, sign, meaning-expression
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 436
Özet
Bir milleti veya bir insanı anlama ve tanımada kültür önemlidir. Bir kültür ne kadar iyi bilinirse bir milleti ve o milletin bireyleri hakkında da o ölçüde sağlam tespitlere ulaşılabilir. Bir kültürü tanımanın önemli ipuçlarından biri de kültürel sembollerdir. Bu sembollere o milletin kültürel şifreleri de denebilir. Çünkü semboller bir anlama bağlı olarak anlatmayı (mesaj iletmeyi) sağlayan araçlardır. Türk Halk Kültüründe Renk ve İşaret Sembolleri üzerine yaptığımız çalışmada sembollerin başlangıçta yerel, yani milli kimliğe uygun olarak ortaya çıktığı görülmüştür. Fakat kültürel göçlerle evrensel boyut kazanmış sembollerin olduğu da tespit edilmiştir. Dolayısıyla herhangi bir sembolün milli ve yabancı anlamları ve yorumları vardır. Bu anlam ve yorumlar aynı olabildiği gibi kimi zaman farklılık da arz edebilmektedir. Bu yönüyle sembollerin birleştiren, aynileştiren bir işlevi olduğu kadar başka milletlerden, kültürlerden ayrıştıran bir fonksiyonunun olduğunu da söyleyebiliriz. Ayrıca semboller kültürel anlamda duygu aktarımında oldukça işlevseldir ve günümüzün evrensel hayatında da çoğu zaman tercümenin getirdiği zorluğu aşmada önemli, kolay ve etkili bir işleve de sahip çok pratik araçlardır. Renk ve işaret sembollerinin bu özellik ve işlevleri sebebiyle Türk halk kültüründe önemli bir yeri ve kullanım yaygınlığı olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Culture is important in understanding and recognizing a nation or human. If a culture is wellknown, sound determinations can be reached about this nation and its nations. One of the most important clues in defining a culture is cultural symbols. Because the symbols are the means by which to express according to an understanding. In our searching on Color and Sıgn Symbols, in Turkish Folk Culture it was seen that symbols first appeared in accordance with the local, national identity. But it has also been identified that cultural migrations are symbols of universal dimension. Therefore, there are national and foreign meanings and interpretations of any symbol. These meanings and interpretations can be the same or different. It can be said that the symbols have a function of gathering the nations as far as the function of separating the cultures form the nations. In addition, the symbols are highly functional in the sense of emotional transmission and in our universal life, symbols are often practical tools that have an important, easy and effective function in overcoming. It is possible to say that color and sign symbols have an important place and usage prevalance in Turkish Folk Culture.