İslami kadın örgütlenmeleri: Adana ili örneği
Islamic women's organizations:The sample of Adana city
- Tez No: 480730
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Örgütlenmeleri, İslami, Sivil Toplum Örgütleri, Örgütlenme, Women's Organizations, Islamic, Non governmental organizations, Organization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son yıllarda Türkiye'de, İslami örgütlenmeler birçok alanda gelişme göstermişlerdir. Bu örgütlenmelerdeki kadınların gücü genellikle kadınları hedef alan faaliyetler sunmaktadır. Kadınlar, hayatın her alanında üretken ve etkin bir rol üstlenmişlerdir. Kadınlar, örgütsel faaliyetleriyle toplumsal sorumluluk bilincinin gelişmesine önemli katkılar sağlamışlardır. Bu çalışma Adana ilindeki İslami kadın örgütlenmelerinin özellikleri ve faaliyetleri hakkında bilgi sunmaktadır. Bilgimize göre, şimdiye kadar İslami kadın örgütlemeleri hakkında çok az nicel çalışma bulunmaktadır. Bu tez, Adana'daki İslami kadın örgütlenmelerinin kantitatif analizini yaparak bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Saha çalışmasının örneklemini bu örgütlenmeler için çalışan 133 kadın oluşturmaktadır. Araştırmada literatür taraması yoluyla geliştirilen 33 soruluk anket formu kullanılmıştır. Anketin geçerliği için uzman görüşü alınmış ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olup verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Adana'daki İslami kadın örgütlerinin sosyal faaliyetleri dışında kültürel ve eğitsel faaliyetleri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, bu örgütlerin çeşitli problemleri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu problemlerin yeterince eğitim, ekonomik destek ve katılımcılıkla çözülebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, Islamic organizations are involved in many areas of development in the last years. The women's labor of these organizations often provide activities targeted towards women. Women have taken a productive and efficient role in every part of their lives. Women have made great contributions to progress for social responsibility consciousness with their organizational activities. This study gives information on the characteristics and activities of Islamic women's organizations in Adana city. As far as we know, there has been very little quantitative study of Islamic women's organizations. The thesis, aims to fill this gap by providing aquantitative analysis of Islamic women's organizations in Adana. The field study sample consisted of 133 women who work for these organizations. In the research, a survey form has a 33 question which was developed by reviewing the literature was used. The study of validity and reliability of the survey was performed and SPSS was used in the analysis of the data. In the results of the study, it has been determined Islamic women's organizations in Adana have cultural and educational activities apart from social activities. Additionally, these organizations have various problems. These problems can be solved with sufficiently education, financial support and participation.