Akdeniz ülkelerinde turizm potansiyellerinin ve gelirlerinin makroekonomi üzerindeki etkileri
The effects of tourism potentials and incomes on macroeconomy in the Mediterranean countries
- Tez No: 480736
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖRNEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Ekonomi, Turizm Ekonomisi, Makroekonomik Göstergeler, Tourism, Economy, Tourism Economy, Macroeconomic Indicators
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Çalışmanın temel amacı Akdeniz'de yer alan, Türkiye'ninde turizm sektörü açısından rakibi olan Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Mısır'ın turizm gelirlerinin makroekonomik göstergeler üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu amaç kapsamında ülkelere ait turizm ile ilgili 1990-2015 yıllarını içeren çeşitli verilere ulaşılmıştır. Elde edilen verileri anlamlı hale getirebilmek ve çeşitli sonuçlara ulaşabilmek için verilere ekonometrik yöntemlerden panel regresyon analizi uygulanmıştır. Bu kapsamda, turizmin gelişimi ile GSYH, ekonomik büyüme, enflasyon ve istihdam edilen kişi sayıları arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında turizm geliri ile cari işlemler dengesi arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Bu çalışma turizm kapsamında ülkemizin rakibi olan ülkelerden daha fazla gelişebilmesi, ülkemizde sürdürülebilirlik anlayışı içerisinde turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilerek tüm yıla yayılması ve turizmden daha fazla kazanım sağlayabilmesi adına getirilen önerilerden dolayı önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of the study; located in the Mediterranean, it is to show the effects of tourism incomes of France, Italy, Spain, Greece and Egypt, which are the competitors of Turkey in terms of tourism sector, on macroeconomic indicators. This objective covering the years 1990-2015 was reached regarding the scope of the countries various tourism data. Panel data regression analysis was applied with econometric methods in order to make the obtained data meaningful and to reach various results. In this context, it has been determined that the development of tourism is a significant and positive relationship between GDP, economic growth, inflation and the number of employed persons. In addition, a significant and negative relationship was found between tourism income and balance of current account. This study shows that our country can develop more in the scope of tourism than the competing countries, diversification of tourism activities within the concept of sustainability in our country and spreading to all year and due to the suggestion made on behalf of significance poses earn more from tourism can provide.