Personel güçlendirmenin işletmeye sağladığı faydaların araştırılması ve bir örnek uygulama
Investigation of the benefits of the employee empowerment to the operation and an application
  1. Tez No: 480745
  2. Yazar: SERKAN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, Güçlendirme, Fayda, Employee Empowerment, Empowerment, Benefit
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
DURMUŞ, Serkan.“Personel Güçlendirmenin İşletmeye Sağladığı Faydaların Araştırılması ve Bir Örnek Uygulama”Yüksek Lisans Tezi, Trabzon, 2017.Bu tez çalışmasının amacı, personel güçlendirmenin işletmeye sağladığı faydaların demografik özelliklere göre farklılığının ortaya konmasıdır. Bu bağlamda araştırma, Trabzon ili Ortahisar ilçesinde yer alan mimarlık ofislerindeki personel güçlendirmenin irdelenmesini konu edinmektedir. Çalışmanın örneklemi, söz konusu mimarlık ofislerinde çalışan 146 personeldir. Çalışanlara uygulanan anket çalışmasında; SPSS programı yardımıyla istatistiksel açıdan değerlendirilerek frekans analizi, Mann-Whitney U Testi ve Kruskal Wallis-H Varyans Analizi yapılarak anlamlı sonuçlar aranmıştır. Elde edilen bulgular ile personel güçlendirmenin işletmeye sağladığı faydalar, mimarlık ofislerindeki çalışanlar üzerinde bir örnek uygulama olarak yorumlanmıştır.Tez çalışması, dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm olan 'Personel Güçlendirme Kavramı' bölümünde; personel güçlendirmenin tanımı, önemi ve tarihsel gelişimi, personel güçlendirme ile ilgili temel kavramlar, personel güçlendirmenin temel unsurları hakkında bilgi verilmiştir. 'Personel Güçlendirme Süreci, Olumsuz Yönleri ve İşletmeye Sağladığı Faydalar' adlı ikinci bölümde; personel güçlendirme süreci ve uygulaması, personel güçlendirmenin olumsuz yönleri, personel güçlendirmenin işletmeye sağladığı faydalar hakkında çeşitli literatür bilgilerine yer verilmiştir. Üçüncü bölüm olan 'Yöntem ve Uygulama' bölümünde ise; araştırmanın konusu ve amacı, araştırmanın kapsamı ve sınırları, araştırmanın hipotezleri, araştırma yöntemi, verilerin analizi ve yorumlanması, bulgular ve yorum çalışmaları detaylı olarak açıklanmış ve son olarak 'Sonuçlar' kısmında, tez çalışmasının ortaya koyduğu sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
DURMUŞ, Serkan.“Investigatıon of the Benefits of the Employee Empowerment to the Operation and An Application”Master Thesis, Trabzon, 2017.The purpose of this study is to demonstrate the differences in the benefits of the employee empowerment in terms of demographic characteristics. In this context, the research focuses on the employee empowerment of architecture offices that located in the Ortahisar district of Trabzon. The sample of the thesis study is, in fact, 146 people working in architecture offices. In the survey studies applied to the employees; statistic analysis was performed with the help of SPSS program and Frequency Analysis, Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis-H Variance Analysis were performed and significant results were sought. The findings obtained and the benefits that the employee Empowerment to operate have been evaluated as an example application for the employees in the architecture offices.The thesis study consists of four main sections. In the first section entitled 'The Empowerment Concept', the definition, the importance and historical development of the employee empowerment, the basic concepts of employee empowerment, and the basic elements of employee Empowerment are mentioned. In the second section entitled 'The Employee Empowerment Process, Negative Sides and Benefits to Operation', literature reviews about the employee Empowerment process and its application, the negative sides of employee empowerment, and the benefits provided by the employee Empowerment are given. In the third section 'The Method and Application' section, the topic and the purpose of the research, the scope and limits of the research, hypotheses of the research, the research method, the analysis and interpretation of the data, the findings and interpretation studies are explained in detail. Finally 'The Results' section, results which are produced from the thesis are included.