Suça sürüklenen çocukların sosyodemografik özellikleri, algılanan aile işlevselliğinin ve ebeveyn tutumlarının suça sürüklenme üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Sociodemographic charactheristics of children pushed to crime, evaluation of family functioning perception and parenting style on delinquency
  1. Tez No: 480813
  2. Yazar: OZAN ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİKA GÜLEN ŞİŞMANLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Suça sürüklenen çocuk, aile, ebeveyn tutumları, adolescent pushed to crime, delinquincy, family, parents attitudes
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: En küçük toplumsal birim olan aile; suça sürüklenme konusunda en önemli çevresel etkenlerden biri olarak gösterilmektedir. Bu araştırmada, çocuklarda suça sürüklenme durumunun ebeveyn tutumları ve aile işlevselliği ile ilişkisinin incelenmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda suça sürüklenen ve suça sürüklenmeyen ergenlerin sosyodemografik özellikleri açısından hangi alanlarda farklılaştığı ve her iki ergen grubunun sosyodemografik özellikleri ile anne baba tutumları ve aile işlevselliği arasındaki ilişkinin nasıl şekillendiğinin de değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Ocak 2016-Temmuz 2017 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'na suça sürüklenme sonucu adli mercilerce yönlendirilmiş 12-18 yaş arasındaki 30 örneklem ve polikliniğe ayaktan başvuran, suça sürüklenme öyküsü bulunmayan benzer yaş grubundaki 30 kontrol dâhil edilmiştir. Sosyodemografik veri formu ve ADÖ; görüşmeci aracılığıyla ebeveyn tarafından, ABTÖ; görüşmeci aracılığıyla ergen tarafından doldurulmuştur. Kontrol grubu ise aynı yaş ve cinsiyetteki ergenlerden oluşmuş, araştırmayla ilgili bilgi verilerek çalışmaya katılmayı kabul eden ve suça sürüklenme öyküsü olmayan ergenlerden oluşturulmuştur. Bulgular: Hem örneklem hem de kontrol grubunda 28 erkek (%93,3), 2 kız (%6,7) olmak üzere 30'ar çocuk bulunmaktadır. Her iki grubun yaş aralıkları örtüşmektedir. Kontrol grubundaki çocuklara kıyasla suça sürüklenen çocukların, ailelerinin aylık gelir düzeyinin daha düşük olduğu ve suça sürüklenme ile ailenin aylık gelir düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon bulunduğu saptanmıştır. Yine suça sürüklenen gruptaki çocukların okul ya da bir sosyal etkinliğe devam etme oranları daha düşükken, ailede, arkadaşlarında ya da yaşadıkları çevrede suça karışma öyküsü daha fazla bulunmuştur. Çalışmamızda ebeveynlerin tutum türlerine ilişkin bildirimleri karşılaştırıldığında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Çocukların ebeveyn tutumlarına ilişkin algıları ABTÖ ile değerlendirildiğinde, her iki grubun algılanan ebeveyn tutum türleri arasında fark saptanmamıştır. Ancak ebeveynlerin bildirdikleri tutum türleri ile ABTÖ'ye göre algılanan ebeveyn tutum türleri arasındaki uyum değerlendirildiğinde, anlamlı derecede örtüşme olmadığı görülmüştür. ADÖ'ye göre algılanan aile işlevselliği alt ölçek puanları açısından ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Tartışma: Çalışmamızda literatür bilgisi ile uyumlu olarak ailenin sosyoekonomik düzeyi, ailede, arkadaşlarda, yaşadığı çevrede suça karışma, okula devam etmeme, boş zamanlarının iyi denetlenmemesi ve düzenlenmemesi gibi risk faktörlerinin suça sürüklenme ile ilişkisini doğrulayan bulgular elde edilmiştir. Algılanan ebeveyn tutumları ve aile işlevselliği gibi alanlarda ise grupların arasında anlamlı bir fark elde edilememiştir. Kısıtlılıkların giderildiği yeni çalışmalarla daha gerçekçi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The family, as the smallest social unit of the society, is believed to be one of the most important environmental factors on the subject of delinquency. The research aims to analyze the relation between parental attitudes, family functioning and the delinquency in childhood. It also aims to evaluate in which aspects the children pushed to crime differentiate from the control group with regard to sociodemographic parameters, and the correlation between family functioning, parental attitudes and socio deographic parameters. Method: This research includes 30 participants in the study group between the ages of 12-18 who were provided by the judicial authorities to the University of Kocaeli, Department of Child and Adolescent Psychiatry, between the dates of January 2016 to July 2017 as a result of a delinquency situation and 30 adolescents as a control group referred to our outpatient clinic without any delinquency background. Sociodemiographic data forms and Family Assessment Device (FAD) were filled by the parents; Parenting Style Inventory (PSI) is filled by the adolescents by the help of the interviewer, The control group included the adolescents having similar age and gender profile with the study group. The adolescents in the control group with no delinquency history were informed about the research and confirmed their participation to this research. Results: Both the study and the control groups had 30 adolescents each (28(%93,3) boys and 2(%6,7) girls). The age range of two groups were similar. The monthly income of the families of the adolescents pushed to crime was less than that of control group. So, there was a statistically significant and negative correlation between the level of income and delinquency. And, in the study group, the rates of attendance to a social activity and school were lower, and the rates of delinquency history in their friends, in the family and in social environment were higher. When we compared the results of the varieties of parental attitudes between 2 groups, a significant difference could not be found. When we evaluated the childrens' perceptions related to parents' attitudes with PSI, no differences between two groups was also determined. But when we evaluated the congruity of perceptions of parents' attitudes between the children and their parents, it showed no significant match. Also, there was not any statistically significant difference between two groups,in family funcioning according to FAD. Discussion: In our research, in parallel with the literature, the results showed that there was a relation between juvenile delinquency and the socioeconomic level of families,delinquency history in family, in friends and in the environment that the adolescent lives in, lack of school attendance and control of the freetime of the adolescent. And there was not any differences in the perceived parental attitudes and the family functionality between the study and the control groups. It would be possible to have more accurate results if the restrictions of this research could be eliminated.