2009-2014 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi tıp fakültesi onkoloji kliniğine başvuran mide kanserli hastaların klinik ve patolojik özelliklerinin retrospektif olarak incelenmesi
A retrospective research of clinical and pathological features of the patients with gastric cancer who apply to Kocaeli University Hospital in years between 2009-2014
- Tez No: 480848
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM UYGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: mide kanseri, prognostik faktörler, tedavi, sağkalım, gastric carcinoma, prognostic factors, treatment, survival
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de mide kanserleri önemli bir sağlık problemi olma durumunu korumaktadır. Bu çalışmada mide kanserli hastaların klinik verilerinin retrospektif olarak değerlendirilerek prognostik faktörlerin sağkalım ile ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2009 ile Aralık 2014 yılları arasında mide adenokarsinomu tanısı alan 236 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, anemi varlığı, kilo kaybı, tümör yeri, histolojik diferansiyasyon derecesi (grade), cerrahi tipleri, kemoterapi ve radyoterapi alma durumlarının sağkalım süresine etkisine bakıldı. Bulgular: Çalışmamıza mide adenokarsinomu tanısı almış 236 olgu dahil edildi. Olgularımızın % 64'ü erkek, % 36'sı kadındı. Erkek cinsiyette yaş ortalaması 57,38 ± 13,5, kadın cinsiyette yaş ortalaması 57,69 ± 13,9 idi. Olguların % 98'i histopatolojik olarak adenokanser türünde saptandı. TNM evrelemesine göre olgularımızın % 6' sı evre 1, % 20' si evre 2, % 28' i evre 3, % 46' sı evre 4 olarak saptandı. Olguların % 46' sı tanı anında metastatik idi. En sık metastazın peritona olduğu görüldü. 172 olguya (% 72,8) cerrahi uygulandığı en sık subtotal gastrektomi yapıldığı görüldü. 102 olgu (% 43,2) kemoterapi, 90 olgu (% 38,5) adjuvan kemoradyoterapi aldı. Olgularımız izlem süresi ve genel sağkalım süresi açısından değerlendirildiğinde; izlem süresi için interquartil aralık ortanca 11 ay (1-89 ay) genel sağkalım süresi ortanca değeri: 11,5 ay (1-89 ay) 5-yıllık sağkalım ise % 30,5 olarak hesaplandı. Olguların T evresi ve N evresi arttıkça yaşam süresinin azaldığı saptandı. Sağkalım ile anlamlı ilişkili diğer prognostik faktörler, tümörün yerleşim yeri, anemi varlığı, lenfovasküler ve perinöral invazyon durumu, histolojik diferansiyasyon durumu olarak saptandı. Sağkalım ile hastanın yaşı, cinsiyeti, histopatolojisi arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Mide kanserinin her evresinde tanımlanan birçok faktörün prognozla ilişkisi olduğu görüldü. Ancak tanımlanan prognostik faktörlere rağmen mide kanserinin özellikle ileri evre hastalarda mortal seyrettiği saptandı. Hastalığın etkin tedavi edilmesi için yeni tedavi yaklaşımlarına ve yeni tedavi ajanlarına ihtiyaç vardır ve hedefe yönelik tedavilerdeki gelişmeler takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Gastric cancers in our country as well as in all cases that the world remains a major health problem. Determining the prognostic factors via evaluation of clinical data of patients with gastric cancer retrospectively and determining the correlations of prognostic factors between survival. Material and method: Records of 236 patients who were diagnosed as gastric adenocarcinoma between January 2009 and December 2014 were evaluated retrospectively. The associations of age, sexuality, the presence of anemia, weight loss, localization of the tumor, grade of indifferentiation, type of surgery, chemotherapy and radiotherapy with the survival time is evaluated. Results: A total of 236 cases with gastric adenocarcinoma were included in the study. Among the cases, 64 % were male and 36 % were female. The mean ages were 57,38 ± 13,5 for males, 57,69 ± 13,9 for females. According to the TNM staging system; 6 % of our cases were stage I, 20 % were stage II, 28 % were stage III, 46 % were stage IV. At the diagnosis 46 % of were in metastatic stage. The most common metastatic organ was peritoneum. One hundred and seventy-two cases had surgical therapy. The most common surgical type was subtotal gastrectomy. One hundred and two cases (43.2 %) had chemotherapy and ninety (38,5 %) had adjuvant chemoradiotherapy. The median values were 11 months (1 - 89 moths, interquartile rate) for general following time, 11,5 months (1- 89 months) for overall survival and five year survival rate was 30.5%. Increasing T stage and N stage of cases resulted in a decrease in survival. Other prognostic factors related significantly with survival were the location of tumor, the presence of anemia, lymphovascular invasion, perineural invasion, grade of differentiation. No prognostic significance of the patient's age, sex, tumor histopathology was detected. Conclusion: It is established that most of the defined factors are associated with prognosis in every stage of gastric cancer. Although the defined prognostic factors, gastric cancer remains mortal especially patients in late stage. The new terapeutic agents or approaches are required to treat the disease more effectively and the developments in targeted therapy must be followed up.