Nonobstruktif azoospermik ve klinik varikoseli olan hastalarda varikoselektominin motil sperm eldesi ve spermatogenez üzerine etkileri
Effect of varicocele repair on spermatogenesis and motile sperm retrieval in men with clinical varicocele and non obstructive azoospermia
- Tez No: 464739
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÖKALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Nonobstrüktif Azoospermi, Varikosel, Varikoselektomi, Nonobstructive Azoospermia, Varicocele, Varicocelectomy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: NOA ve varikoseli bulunan hastalarda varikoselektomi etkinliğini klinik ve histopatolojik veriler ile değerlendirmeyi ve bu sonuç üzerine etkili olabilecek faktörleri belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: İnfertilite nedeni ile 2009-2014 yılları arasında başvuran, yapılan tetkiklerde nonobstrükif azoospermi ve fizik muayenede varikosel tespit edilen ve çalışma kriterlerine uygun olan 39 hasta çalışmaya dahil edildi. Her hastadan varikoselektomi operasyonu sırasında her testisten 3 adet toplam 6 adet tru-cut yöntemi ile testis biyopsisi elde edildi. Postperatif 3. ayda semen incelemesi yapıldı. Bu hastalardan 21' ine mikro-TESE uygulandı. Bu işlem sırasında da histopatolojik inceleme için biyopsi materyali alındı. Klinik başarı olarak postoperatif semen analizinde veya mikro-TESE' de motil sperm elde edilmesi, histolojik başarı olarak da ortalama Johnsen skoru (JS) veya en yüksek JS' unda artış olması olarak kabul edildi. Ayrıca bu başarılar üzerine serum FSH, varikosel derece, venöz çap ve venöz reflü varlığının etkisi incelendi. Bulgular: Hastaların %20,5 (8/39)' inde ejakülatta, %52,4 (11/21)' ünde ise mikro-TESE' de motil sperm tespit edildi. Klinik başarı %46 (8/39) hastada elde edildi. Bu başarı üzerine serum FSH, varikosel derece ve venöz çapın etkisi yokken venöz reflü varlığının başarıyı artırdığı (p= 0,010) saptandı. Histopatolojik incelemede ise ortalama JS preoperatif 3,34 (1,4-10) postoperatif 4,28 (1,4-10) saptandı. En yüksek JS ortalaması ise sırası ile 4,14 (2-10), 5,87 (2-10) bulundu. Her iki parametrede istatistiksel anlamlı başarı sağlandığı tespit edildi. Genelde ise olguların % 52,4 (11/21)' ünde histolojik başarı elde edildi. Klinik başarıda olduğu gibi histolojik başarı üzerine de yalnızca venöz reflü varlığı anlamlı oranda (p=0,009) etki ettiği saptandı. Sonuç: NOA ve varikoseli olan olgularda varikoselektomi spermatogenezde iyileşme sağlamaktadır. Ayrıca motil sperm elde etme oranını artırdığını göstermektedir. Bu başarılar üzerine ise yalnızca venöz reflünün etkisi bulunmaktadır. NOA ve varikoseli bulanan hastalara varikoselektomi başarıyı artırmakta ve yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the efficiency of varicocelectomy in nonobstructive azoospermic (NOA) men with clinical varicocele according to clinical and histopatological parameters and to determine predictive factors for the success of surgery. Material and methods: Between 2009 and 2014 years a total of 39 NOA men with clinical varicocele who underwent tru-cut testicular biopsy and inguinal varicocelectomy were included in this prospective noncontrolled study. Postoperative semen analyses were performed in each patient after 3 mounths of varicocelectomy. Microsurgical testicular sperm extraction (micro-TESE) was performed to 21 men. In this procedure we performed a second testicular biopsy. Clinical success was defined as the detection of motile sperm in ejaculate or micro-TESE and histopatological success was defined as increasing of the mean Johnsen score (JS) and mean of the highest JS. Outcomes of clinical and histopathological successes were correlated with the variables of serum FSH level, varicocele grade, venous reflux, diameter of most dilateded pampiniform plexus vein and the histology of testis. Results: . After a mean follow-up of 16.1 (3-46) months, sperm retrieval rate in ejaculate, in micro-TESE and overall were 20.5 % (8/39),52.4 % (11/21) and 46.2 % (18/39), respectively. Among the variables only venous reflux demonstrated a significant correlation with recovery of motile sperm (p=0.010).In histopathological assesment, preoperative and postoperative mean JS was 3.34 (1.4-10) and 4,28 (1.4-10), respectively. Preoperative and postoperative mean highest JS was 4.14 (2-10), 5.87 (2-10), respectively. In both of the paramenters significant success was detected.There were 52.4 % (11/21) histopathological success in 21 men. Among the variables only venous reflux demonstrated a significant correlation with recovery of motile sperm (p=0.009). Conclusion: Varicocele repair can provide motile sperms and improve spermatogenesis in NOA men with clinical varicocele. NOA men who had clinical varicocele with venous reflux had better sperm improvement after varicocele repair.