Erken evre mikozis fungoides tedavisinde topikal beksarotenin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of topical bexarotene in the treatment of early stage mycosis fungoides
- Tez No: 1015698
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK BAYRAMGÜRLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Mikozis fungoides, topikal beksaroten, idame, nüks, Mycosis fungoides, topical bexarotene, maintenance therapy, relapse
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: MF en sık görülen primer KTHL tipi olup yama, plak ve tümöral lezyonlar ile karakterizedir. Erken evre (IA-IIA) MF genellikle deri tutulumu ile sınırlı olduğundan ilk basamakta DYT'ler kullanılmaktadır. Topikal beksaroten diğer tedavilere dirençli veya tolere edemeyen erken evre MF hastalarının tedavisinde FDA onayı almış bir ajan olmasına rağmen etkinliği ile ilgili çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bu amaçla, gerçek yaşam verileri ışığında erken evre MF hastalarında topikal beksaroten tedavisinin etkinliğini, nüks üzerindeki etkisini ve idame tedavisindeki rolünü değerlendirilmeyi planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Deri Lenfomaları Polikliniğinde 2009-2022 yılları arasında takip edilen ve topikal beksaroten tedavisi kullanan 56 erken evre MF hastası dahil edildi. Hasta bilgilerine hastane veri tabanı ve hasta dosyaları geriye dönük taranarak ulaşıldı. Elde edilen veriler olgu rapor formlarına kaydedildi. Bulgular: Çalışma grubumuzu oluşturan 56 hastanın 42 (%75)'si evre IA, 14 (%25)'ü evre IB idi. Hastaların %96,4'ünün topikal beksaroteni günde en az 2 kez olacak şekilde kullanabildiği görüldü. Ortalama kullanım süresi 34,89±18,77 hafta (14-106 hafta) olup tam yanıt elde edilen hastalarda tam yanıta kadar geçen süre ortalama 33 hafta idi. Toplam yanıtın evre IA (T1)'da evre IB (T2)'ye kıyasla daha yüksek olduğu bulundu (p=0,003). Tam yanıt alınan 20 hastanın 9'unda (%45) idame tedavisi yapılmış olup bu süre ortalama 30±22 hafta idi. Tam yanıtın izlendiği 18 hastanın 15'inde (%83,33) nüks geliştiği saptanmış olup idame tedavisi alan grupta nükse kadar geçen sürenin daha uzun olduğu görüldü (p=0,039). Sonuçlar: Topikal beksarotenin erken evre MF tedavisinde, özellikle evre IA'da etkili bir tedavi seçeneği olduğunu ve idame tedavisi olarak kullanıldığında nükse kadar geçen sürenin uzamasına katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: MF is the most common type of primary cutaneous T-cell lymphoma (CTCL) and characterized by patch, plaque, and tumoral lesions. Since early-stage (IA–IIA) MF is generally limited to skin involvement, skin-directed therapies (SDTs) are used as first-line treatment. Although topical bexarotene has received approval from the FDA for the treatment of patients with early-stage MF who are resistant to or cannot tolerate other therapies, studies evaluating its efficacy are quite limited. Therefore, in light of real-world data, we planned to evaluate the efficacy of topical bexarotene therapy, its effect on relapse, and its role as maintenance treatment in patients with early-stage MF. Materials and Methods: A total of 56 patients with early-stage MF who were followed at the Skin Lymphoma Outpatient Clinic of the Department of Dermatology and Venereology, Kocaeli University Faculty of Medicine, between 2009 and 2022 and who received topical bexarotene treatment were included in the study. Patient information was obtained retrospectively by reviewing the hospital database and patient records. The collected data were recorded in case report forms. Results: Of the 56 patients included in the study, 42 (75%) were stage IA and 14 (25%) were stage IB. It was observed that 96.4% of the patients were able to use topical bexarotene at least twice daily. The mean duration of treatment was 34.89±18.77 weeks (range: 14–106 weeks), and the mean time to complete response among patients who achieved complete response was 33 weeks. The overall response rate was found to be higher in stage IA (T1) compared to stage IB (T2) (p = 0.003). Among the 20 patients who achieved complete response, maintenance therapy was administered in 9 (45%), with a mean maintenance duration of 30±22 weeks. Relapse was observed in 15 (83.33%) of the 18 patients with complete response who were followed for relapse, and the time to relapse was significantly longer in the group receiving maintenance therapy (p = 0.039). Conclusion: These findings suggest that topical bexarotene is an effective treatment option in the management of early-stage MF, particularly in stage IA, and that its use as maintenance therapy may contribute to prolonging the time to relapse.