Endoskopik endonazal cerrahide komplikasyonlar
Complications of endoscopic endonasal surgery
- Tez No: 480871
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURAK ÇABUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Endoskopik, komplikasyon, transnazal, Endoscopic, complication, transnasal
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç ve giriş: Endoskopik transnazal yaklaşım ile operasyon uyguladığımız 1027 hasta üzerindeki deneyimlerimizi, komplikasyonları ve komplikasyonlarla başa çıkma yöntemlerini tartıştık. Gereç ve yöntem: Kocaeli Üniversitesi Nöroşirurji Anabilim Dalında Ağustos 1997 ve Ağustos 2014 tarihleri arasında endoskopik transnazal girişim uygulanan 1027 hasta preoperatif ve postoperatif MR ve BT ile laboratuvar sonuçları ve hasta epikrizleri retrospektif olarak incelenerek ortaya çıkan sonuçları değerlendirdik. Bulgular: Kocaeli Üniversitesi Nöroşirurji Kliniğinde endokopik transnazal yolla opere edilen 1027 hastanın 645'i kadın, 382'si erkekti. Yaş ortalamaları 46,2 (3-82) ve ortalama takip süreleri 41,9 (2-204) aydı. Genel komplikasyon oranını %14,41 şeklinde bulduk. Sonuç: Endoskopik transnazal cerrahi hem hipofiz adenomları hem sellar bölgede yerleşen diğer patolojiler için uygulanması kolay, efektif ve alternatif cerrahi yöntemlere göre daha az komplikasyon içeren yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim and İntroduction: In this study, we have discussed our experience on 1027 patients operated with endoscopic transnasal approach as well as complications and our way of overcoming the complications of these patients. Material and Method: A thousand and twenty seven patients operated with endoscopic transnasal approach between August 1997 and August 2014 at Kocaeli University Department of Neurosurgery were assessed retrospectively on outcomes with preoperative and postoperative MR images, BT images, laboratory test results and patient files. Results: Among 1027 patients operated with endoscopic transnasal approach at Kocaeli University Department of Neurosurgery, 645 were female and 382 were male with a mean age of 46,2 (min 3- max 82) and a mean follow up period of 41,9 (min 2- max. 204) months. General complication rate was found 14.41%. Conclusion: Endoscopic transnasal surgery is an easy to perform, effective method on both pituitary adenomas and other pathologies located at sellar region with less complication rate compared to alternative surgical procedures.