Ortognatik cerrahi tedavisi gerektiren iskeletsel sınıf ııı maloklüzyonlu erişkin hastalar ile sınıf I ilişkiye sahip erişkin hastaların dentoalveolar yapılarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of dentoalveolar structures of adult patients with skeletal class iii malocclusion requiring orthognathic surgery and adult patients with class i occlusion by cone beam computed tomography
  1. Tez No: 480872
  2. Yazar: ESMA DOLAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT KILIÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alveoler kemik kalınlığ ı, iskeletsel Sınıf III maloklüzyon, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Alveolar bone thickness, skeletal Class III malocclusion, conebeam computed tomography
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavi ve ortognatik cerrahi tedavi kombinasyonu gerektiren iskeletsel Sınıf III maloklüzyonlu erişkin hastalardaki alveolar kemik kalınlıklarını konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile belirlemek ve Sınıf I oklüzyona sahip bireylerden aynı yöntemle elde edilen alveolar kemik kalınlıkları ile karşılaştırma yapmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışma 50 bireyin KIBT görüntülerini içermektedir. Sınıf III grubu, ortognatik cerrahi tedavisi gerektiren iskeletsel Sınıf III maloklüzyonlu 30 erişkin hastadan (15 kız, 15 erkek; ortalama yaş 22.10±3.75) ve kontrol grubu ise Sınıf I oklüzyonlu 20 erişkin hastadan (10 kız, 10 erkek; ortalama yaş 23.55±2.51) oluşmaktadır. Maksiller ve mandibuler kesici dişlere ait KIBT görüntüleri Dolphin yazılımı kullanılarak sagittal, koronal ve aksiyal düzlemlerde oryante edilmiştir. Maksiller ve mandibuler kesici dişlerin alveolar kemik kalınlıkları, aksiyal kesitler üzerinde bukkal ve lingual bölgeler olmak üzere mine-sement birleşiminden apikale doğru köklerin gingival, orta ve apikal seviyelerinde 3 mm aralıklarla ölçülmüştür. Bulgular: Her iki grupta, tüm kesici dişlerin lingual bölgelerindeki alveolar kemik kalınlıkları, bukkal bölgelerindeki alveolar kemik kalınlıklarından belirgin olarak daha fazla bulunmuştur. Sınıf III bireylerdeki alt kesici dişlerin tüm bukkal ve lingual bölgelerindeki alveolar kemik kalınlık ölçümlerinin kontrol grubundaki bireylere kıyasla istatistiksel olarak önemli şekilde daha ince olduğu görülmüş, ancak L2BG, L1LG ve L1LO ölçümlerinde bu azalmanın istatistiksel olarak önemli düzeyde olmadığı bulunmuştur. Sınıf III bireyler kontroldeki bireylerle kıyaslandığında, üst kesici dişlerinin bukkal alveoler kemik kalınlıkları artmış ve lingual alveoler kemik kalınlıkları ise azalmıştır, ancak bu değişimler sadece U1BO, U2BA, U2LO ve U2LA ölçümlerinde istatistiksel olarak önemli düzeye ulaşmıştır. Sonuç: Çalışmamızın bulguları, ortodontik tedavi ve ortognatik cerrahi tedavi kombinasyonu gerektiren iskeletsel Sınıf III maloklüzyonlu bireylerin farklı alveoler kemik kalınlıklarına sahip olabileceğini göstermiştir. Bu farklılık bu bireylerin tedavi planlaması sırasında dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to assess the alveolar bone thickness in adult patients with skeletal Class III who require orthodontic treatment and orthognathic surgery combination by Cone-Beam Computed Tomography (CBCT) and compare the findings with those obtained from subjects with Class I occlusion. Material and Methods: CBCT images of 50 individuals were included in this study. Class III group were consisted of 30 adult patients with skeletal Class III malocclusion requiring orthognathic surgery (15 females, 15 males, mean age 22.10±3.75), and the control group were consisted of 20 adult patients (10 females, 10 males, mean age 23.55±2.51) with Class I occlusion. CBCT images of maxillary and mandibular incisors were oriented on the sagittal, coronal and axial planes by using Dolphing imaging software. Alveolar bone thicknesses of the maxillary and mandibular incisors were measured on axial sections with 3 mm intervals at buccal and lingual regions, from the cemento-enamel junction to the apical direction at three levels (gingival, middle and apical levels of roots.) Results: Alveolar bone thickness in the lingual region of all incisors was significantly greater than those in the buccal region of all incisors in both groups. Alveolar bone thicknesses of lower incisors in all lingual and buccal regions measured in Class III subjects were found significantly thinner compared to those in the control subjects, except the thinning in L2BG, L1LG and L1LO measurements did not reached statistically significant level. Buccal alveolar bone thicknesses increased and lingual alveolar bone thicknesses decreased in upper incisors of Class III subjects compared to those in the control subjects, while these changes were reached statistically significant level only in U1BO, U2BA, U2LO and U2LA measurements. Conclusion: Our findings showed that skeletal Class III subjects requiring orthodontic treatment and orthognathic surgery combination may have distinctive alveolar bone thickness, and this finding should be taken into consideration during the treatment planning of these subjects.