İskemik önkoşullanma modelinde polidatin'in karaciğer preservasyonu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 480905
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL KİLİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer, iskemik önkoşullanma, polidatin, antioksidan
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada alt ekstremitede oluşturulan iskemi-reperfüzyon ile oluşturulan erken ve geç iskemik önkoşullanma modelinde, antioksidan ve antiinflamatuar özelliği olan polidatin kullanımının karaciğer preservasyonuna katkısının olup olmayacağını, olursa nasıl bir etki sağlayacağının araştırılması planlandı. Yöntem: Bu amaçla Wistar Albino türü ratlar rastgele beş gruba ayrıldı. Üç gün intraperitoneal polidatin verilen iki grup ile polidatin verilmeyen diğer iki gruptaki deney hayvanlarında, alt ekstremite proksimalinde yapılan iskemi ve reperfüzyon sonrası erken ve geç iskemik önkoşullanma oluşturularak karaciğer dokusunda serbest oksijen radikalleri ve inflamatuar lenfosittik sitokinlerin hasar değerlendirmesi yapıldı. Birinci grup kontrol grubu olarak seçildi, intraperitoneal serum fizyolojik enjeksiyonu dışında herhangi bir uygulama yapılmadı. Deney sonunda kan ve doku örnekleri alındıktan sonra hayvanlar dekapite edildi. Bulgular: Karaciğer fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla aspartataminotransaminaz (AST), alaninaminotransaminaz (ALT), laktat dehidrogenaz (LDH), albümin, total protein seviyeleri ölçüldü. Oksidatif stresi belirlemek için TAS, TOS ve HIF 1 alfa plazmada ölçüldü. Karaciğer doku örneklerinde katalaz, süperoksit dismutaz (SOD) ve GSH-Px ölçüldü. Alınan karaciğer doku örnekleri Hemotoksilen Eosin ile boyandıktan sonra histopatolojik olarak ışık mikroskopunda incelendi. Sonuç: Bu çalışmanın sonucuna dayanarak, Polidatin'in antioksidatif ve antienflamatuar özelliğinden dolayı iskemik önkoşullanma modelinde karaciğer preservasyonuna pozitif etki sağladığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was planned to investigate whether or not there will be an additional contribution to liver preservation as a result of combined use of antioxidant and antiinflammatory polydatin in the early and late ischemic preconditioning model created by ischemia-reperfusion in the lower extremity. Methods: For this purpose, Wistar Albino type rats were randomly divided into five groups. Two groups receiving intraperitoneal polydatin for three days and the other two groups without polydatin were evaluated for damage to free oxygen radicals and inflammatory cytokines in liver tissue as distant organ in the early and late ischemic preconditioning model after ischemia and reperfusion in the proximal lower extremity. The first group was selected as the control group and no application except intraperitoneal saline injection was made. At the end of the experiment, the animals were decapitated and blood and tissue samples were taken. Results: Aspartataminotransaminase (AST), alaninaminotransaminase (ALT), lactate dehydrogenase (LDH), albumin, total protein levels were measured to evaluate liver functions. TAS, TOS and HIF 1 alpha were measured in plasma to determine oxidative stress. Catalase, superoxide dismutase (SOD) and GSH-Px were measured in liver tissue samples. Liver tissue specimens were stained with hematoxylin eosin and then histopathologically examined under light microscope. Conclusion: Based on the results of this study, it is thought that Polydatin has positive effect on liver preservation as a remote organ in the ischemic preconditioning model due to antioxidative and antiinflammatory properties of polydatin. Keyworlds: Liver, ischemic preconditioning, polydatin, antioxidants