Meme lezyonlarının radyoloji ve patoloji sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison radiologic and pathologic findings of the breast lesions
  1. Tez No: 480904
  2. Yazar: CEBRAİL YETKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHYİTTİN TEMİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: BIRADS 3, 4 ve 5 Meme Lezyonları, Meme Kanseri, BIRADS 3, 4 and 5 Breast Lesions, Breast Cancer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve amaç: Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserdir ve günden güne meme kanseri sıklığı artmaktadır. Meme kanserine erken tanı koyabilmek için ilgili klinikler arasında ortak bir dil olması gerekliliği ortaya çıkmıĢ. Bu amaçla BIRADS sınıflandırma sistemi geliĢtirilmiĢtir. GeliĢtirilen BIRADS sistemi ülkemizde de yaygın olarak kullanılmakta ve giderek daha da yaygınlaĢmaktadır. Bu çalıĢmada amaç, BIRADS 3,4 ve 5 olarak gruplandırılan meme lezyonlarının değerlendirilmesi konusunda klinik deneyimimizin paylaĢılmasıdır. Materyal ve metod: Bu çalıĢmada Ocak 2010-Haziran 2017 tarihleri arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi AraĢtırma ve Uygulama Hastanesinde genel cerrahi polikliniğine baĢvuran, meme ultrasonografisi ve mammografi tetkikleri sonucunda BIRADS kategori 3,4 ve 5 meme lezyonu olan 422 hasta, retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Ortalama yaĢ 45,9 ± 12,9 (17-91) idi. BIRADS 3 grubundaki 121 hasta içinde 10 (% 8,3) hasta, BIRADS 4 grubundaki 202 hastanın 79 (% 39,1)'u ve BIRADS 5 grubunda ise 99 hastanın 97 (% 98)'si malign olarak bulundu. YaĢla birlikte BIRADS 4 ve BIRADS 5 lezyonlarında artıĢ olduğu gözlendi. Patolojik sonuçlarla birlikte değerlendirildiğinde BIRADS skorlama sisteminin duyarlılığının % 94,6 ve seçiciliğinin % 47 olduğu görüldü. Tartışma ve sonuç: Ultrasonografide ve mamografide tespit edilen lezyonları BIRADS skorlama sistemine göre gruplandırmak, malign lezyonları öngörmede bize büyük fayda sağlamaktadır. Literatür sonuçları çok değiĢken olmakla birlikte malignite oranları yaklaĢık olarak BIRADS 3 lezyonlarda % 2-11, BIRADS 4 lezyonlarda % 25-67 ve BIRADS 5 lezyonlarda ise % 95'ten fazla olduğu bildirilmiĢtir. ÇalıĢmamızda benzer sonuçlar elde edilmiĢtir. BIRADS 3 lezyonlar düĢük risk nedeniyle 6 aylık zaman dilimleriyle takip edilebilir. Takip sırasında progresyon görülürse biyopsi yapılmalıdır. Böylece hem erken tanı konulmuĢ olacak hem de gereksiz biyopsi oranları azalmıĢ olacaktır. Ancak BIRADS 4 lezyonlardaki artmıĢ malignite riski ve BIRADS 5 lezyonlu hastalardaki yüksek malignite riski nedeniyle biyopsi yapılması gerektiği gösterilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: Breast cancer is the most common cancer in women and the incidence of breast cancer is increasing day by day. In order to be able to diagnose breast cancer early, it has become necessary to have a same language among related clinics. For this purpose, the BIRADS classification system has been developed. The developed BIRADS system is widely used in our country and is becoming more and more widespread. The aim of this study is to share our clinical experience in the evaluation of breast lesions grouped as BIRADS 3, 4 and 5. MATERIALS AND METHODS: In this study, 422 patients with BIRADS category 3, 4 and 5 breast lesions were investigated retrospectively as a result of breast ultrasound and mammography examinations to the General Surgery Department of Mustafa Kemal University Medical Faculty Research Hospital between January 2010 and June 2017. RESULTS: The mean age was 45.9 ± 12.9 (17-91). In the BIRADS 3 group, 10 (8.3%) patients were found in 121 patients, 79 (39.1%) of 202 patients in the BIRADS 4 group and 97 (98%) of 99 patients in the BIRADS 5 group were malignant. It was observed that BIRADS 4 and BIRADS 5 lesions increased with age. When evaluated together with the pathologic findings, it was seen that the sensitivity of BIRADS scoring system is 94.6% and the specificity of BIRADS scoring system is 47%. DISCUSSION AND CONCLUSION: Grouping the lesions detected on ultrasonography and mammography according to the BIRADS scoring system provides us with great benefit in predicting malignant lesions. Malignancy rates were reported to be approximately 2-11% in BIRADS 3 lesions, 25-67% in BIRADS 4 lesions, and more than 95% in BIRADS 5 lesions, although the literature results are very variable. Similar results were obtained in our study. BIRADS 3 lesions can be followed up once every six months due to low risk. Biopsy should be performed if progression is seen during follow-up. Thus, both it will be early diagnosed and unnecessary biopsy rates will be reduced. However, it has been shown that biopsies must be performed due to the increased risk of malignancy in BIRADS 4 lesions and the high risk of malignancy in patients with BIRADS 5 lesions.