Hatay'da çok tehlikeli sınıfta bir fabrikada ergonomi ve iş ile ilişkili kas iskelet sistemi yakınmaları
In a factory classified as very dangereous class,ergonomics and work related musculoskeletal disorders
  1. Tez No: 480907
  2. Yazar: MEHMET ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Cornell Kas İskelet Sistemi Rahatsızlık Ölçeği, RULA, Ergonomics, Cornell Muculoskeletal Discomfort Questionare, RULA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Çok tehlikeli sınıfta yer alan bir fabrikada iş ile ilişkili kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının (İKİSR) görülme sıklığını saptayarak İKİSR'ye neden olabilecek sosyodemografik, iş ile ilişkili ve ergonomik risk faktörlerini ortaya koymak ve konuyla ilgili çalışanlarda ve işverenlerde farkındalık yaratmaktır. Yöntem: Araştırma kesitsel nitelikte olup, 2017 yılında Hatay'da çok tehlikeli sınıfta yer alan bir fabrikada yapılmıştır. Araştırmanın evreni 190 çalışandan oluşmaktadır. Örnekleme yöntemi kullanılmayarak, tüm çalışanların araştırmaya dahil edilmesi hedeflenmiş ve 185 çalışan (%97,3) araştırmaya katılmıştır. Veri toplamada araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu, Cornell Kas İskelet Sistemi Rahatsızlık Ölçeği ve RULA ergonomik risk analiz yöntemi kullanılmıştır. RULA ölçeğinden 0-8puan (1-4 derece), Cornell ölçeğinden ise 0-320 puan alınabilmektedir. İKİSR bağımlı değişken, sosyodemografik, iş ile ilişkili ve ergonomik faktörler ise bağımsız değişken olarak alınmıştır. İstatistiksel analizlerde; Shapiro Wilk, Ki-Kare, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis, korelasyon, lineer ve lojistik regresyon testleri kullanılmış, p0,05). En sık İKİSR yakınması bel bölgesindedir (%34,1). Bel İKİSR için risk faktörleri; kronik hastalık (OR=5,35), el aleti kullanma (OR=2,63), RULA puanı (OR=1,61) ve daha önce iş kazası geçirmemedir (OR=1,04). Sonuç: Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerinde çalışanların yarısından fazlasında İKİSR mevcut olup çalışanların yaklaşık üçte biri yüksek ergonomik riske sahiptir. Bu yönüyle İKİSR çalışanlarda sık görülen önemli bir sağlık sorunudur. En sık rahatsızlık hissedilen vücut bölgesi bel bölgesidir. İKİSR için en önemli risk faktörleri kadın cinsiyet, fazla bedensel yük, kronik hastalık, çalışırken ağırlık kaldırma ve el aleti kullanmadır. Bu risk faktörlerine yönelik işe uygun yerleştirme, teknolojiden yararlanma, ergonomik düzenlemeler ve işçi ve işveren eğitimi tarzında önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is identifying socio-demograpic, work related and ergonomic risk factors which lead to work related musculoskeletal diseases (WRMD); in a factory classified as very dangereous class; by determining the frequency of WRMD and raise awareness amoung related employees and employers. Methods: Our research is cross sectional study and performed in a factory in Hatay classified as very dangerous class in 2017. The population of our study consists of 190 employees. By not using the sampling method; its aimed to include all the employees and 185 employees (97,3%) attended the study. Survey form created by the researcher, Cornell Musculoskeletal System Discomfort Scale and RULA ergonomic risk analysis method were used for data collection. RULA scale 0-8 point and Cornell scale; 0-320 points can be taken. WRMD has been taken as dependent variable while sociodemographic, work related and ergonomic factors taken as independent factors. Shapiro Wilk, Chi-Square, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis, correlation, linear and logistic regression tests were used, p0,05). The most common discomfort was felt in the waist region (34.1%). Risk factors for waist diseases are; chronic diseases (OR=5,35), hand tool use (OR=2,63), RULA score (OR=1,61) and not suffering industrial accidents before (OR =1,04). Conclusion:. More than half of employees in a very dangerous workplace have WRMD and about one third of employees have a high ergonomic risk. This is an important health problem that is common in employees of WRMD. The most common discomfort area is the waist region. The most important risk factors for WRMD are female gender, excessive physical burden, chronic illness, working weight lifting and hand tools. Precautions such as proper job placement, utilization of technology, ergonomic regulations, employee and employer training should be taken against these risk factors.