Mide adenokarsinomlarında ADAMTS12, HLA-F, LTBP1, JAGGED2 protein ekspresyonları ve histopatolojik korelasyonu
ADAMTS12, HLA-f, LTBL1, jagged protein expression and histopathological correlation in the gastric adenocarcinoma
- Tez No: 480908
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: ADAMTS12, HLA-F, LTBP1, Jagged2, Mide adenokarsinom, ADAMTS12, HLA-F, LTBP1, Jagged2, Gastric adenocarcinoma
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Gastrik adenokarsinomda ADAMTS12, HLA-F, LTBP1, Jagged2 ekspresyonlarını tanımlamak elde ettiğimiz sonuçları klinik ve prognostik parametreler ile ilişkisini araştırmak. Yöntem: Gastrik adenokarsinom tanısı almış 45 olguya ait blokların immünohistokimyasal (IHK) olarak HLA-F, ADAMTS12, LTBP1, Jagged2 antikorları ile boyanma sonuçlarının saptanması ve bu sonuçların diğer prognostik parametrelerle karşılaştırılarak istatistiksel olarak değerlendirilmesi. Bulgular: Gastrik adenokarsinomlu 45 olgunun HLA-F, ADAMTS12, LTBP1 ile hem tümoral hücre hemde tümöre komşu stromal hücrelerde eksprese olduğu saptandı. HLA-F nin olguların tamamında eksprese olduğu izlendi. HLA-F ile tümöral hücrelerde 2 (%4,4) olguda 1+, 2 (%4,4) olguda 2+, 5 (%11,2) olguda 3+, 36 (%80) olguda 4+ boyanma izlendi. HLA-F ile stromal hücrelerde 4 (%8,9) olguda zayıf pozitiflik, 41(%91,1) olguda güçlü pozitiflik izlendi. ADAMTS12 ile tümöral hücrelerde olguların 43 tanesinde (%95,6) pozitif, 2 tanesinde (%4,4) negatif, stromal hücrelerde 44 tanesinde (%97,8) pozitif, 1 tanesinde (%2,2) negatif boyanma izlendi. LTBP1 ile tümöral hücrelerde olguların 9'unda (%20) pozitiflik, 36'sında (%80) negatiflik, stromal hücrelerde olguların , 36'sında (%80) pozitif, 9'unda (%20) negatif boyanma görüldü. Jagged2 ile IHK'sal çalışma teknik nedenlerden dolayı optimal düzeyde yapılamadı. Vakaların sadece birkaçında stromal hücrelerde pozitiflik izlendi. Büyük çoğunluğunda boyanma izlenmedi. Bu nedenle istatiksel olarak değerlendirme yapılamadı. Sonuçlar: incelenen klinikopatolojik parametrelerde ADAMTS12, HLA-F, LTBP1 boyanması açısından anlamlı farklılık gözlenmedi. Literatürün kapsamlı incelenmesi ve kendi serimizdeki analizlerimizin sonuçlarına göre boyanmadaki heterojenite, hasta sayısının yetersiz oluşu ve antikorların klonlarındaki farklılıklar IHK analizlerini etkilemektedir. Mide adenokarsinomlarında rol oynayan biyolojik faktörleri belirlemek tanı ve tedaviye yönelik yeni hedeflerin belirlenmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle bu çalışmaların daha ileri laboratuar koşullarında ve daha fazla olguyla tekrar uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Background and aim: The purpose of this study is to describe ADAMTS12, HLA-F, LTBP1, Jagged2 expressions in gastric adenocarcinoma and to investigate the relationship between our results and clinical and prognostic parameters. Methods: The detection of blocks of 45 patients diagnosed with gastric adenocarcinoma through immunohistochemical (İHK) staining with HLA-F, ADAMTS12, LTBP1, Jagged2 antibodies and the statistical evaluation of these results by comparing to with other prognostic parameters. Results: 45 patients with gastric adenocarcinoma were found to express in both cancerous and near the neoplastic stromal cells with HLA-F, ADAMTS12 LTBP1. It was observed that HLA-F was expressed in all of patients.In tumoral cells with HLA-F on 2 (%4,4) patients 1+, on 2 (%4,4) patients 2+, on 5 (%11,2) patients 3+, on 36 (%80) patients 4+ staing was observed. With HLA-F in stromal cells, on 4 (8,9%) patients were weakly positive, on 41 (91.1%) patients a strong positive result observed. With ADAMTS12, 43 (95.6%) of the cases were positive and 2 (%4,4)were negative in tumoral cells; in stromal cells, 44 (97.8%) were positive and 1 (2.2%) negative staining was observed. With LTBP1, 9(%20) of the cases were positive, 36 (80%) were negative in tumoral cells; in stromal cells 36 (80%) positive, 9 (20%) were negative staining was observed. İHK study with Jagged 2 was not optimal. The big part of the cases were negative staining. Conclusion: There was no significant difference in clinicopathologic parameters analysed in terms of ADAMTS12, HLA-F, LTBP1 staining. Based on the extensive review of the literature and the results of our own series of analyzes heterogeneity of staining, inadequate number of patients and differences in clones of antibodies affect the IHK analyzes. Identifying the biological factors that play a role in gastric adenocarcinomas diagnosis and target-oriented treatment. For this reason, we think that these studies should be reapplied in more advanced laboratory conditions and with more occasions.