Farklı ışık kaynaklarının kütlesel yerleştirilebilen kompozit rezinlerin konversiyon derecelerine etkileri
Effect of different light curing units on degree of conversion of bulk fill composite resins
  1. Tez No: 480949
  2. Yazar: AYNUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER KAPDAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bulk fill kompozit, ışık kaynakları, polimerizasyon derinliği, konversiyon derecesi, FTIR, Bulk fill composite, light sources, polymerization depth, degree of conversion, FTIR
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmamızın amacı; farklı ışık kaynaklarının ve farklı ışık uygulama sürelerinin, bulk fill kompozit rezinler ve tabakalı yerleştirilen geleneksel kompozit rezinin polimerizasyon derecelerine etkilerini FTIR-ATR ölçümü ile incelemektir. Çalışmamızda kütlesel yerleştirilebilen 4 farklı bulk fill kompozit (Filtek Bulk fill (3M ESPE), SDR (Dentsply), Tetric Evo Ceram Bulk fill (Vivadent), Venus Bulk fill (Heraeus) ve bir adet kondanse edilebilen kompozit (Filtek Z250 (3MESPE)) kullanıldı. Örneklerin elde edilmesinde 5 mm çapında ve 4 mm yüksekliğinde kalıplar hazırlandı. Hazırlanan kalıplara yerleştirilen kompozit materyallerin polimerize edilmesinde üç farklı LED ışık kaynağı (Elipar S10, Elipar Deepcure-S ve Valo Cordless) üç farklı uygulama süresi (20s, 30s, 40s) ile kullanıldı. Hazırlanan toplam 225 örneğin hem alt hem üst yüzeylerinde, 400 ve 600 grit silikon karbit zımpara kağıtlar yardımıyla ve su irrigasyonu altında, doğru bir Fourier dönüşümü kızılötesi Spektroskopi (FTIR) ölçümü yapabilmek için düz yüzeyler oluşturuldu. Bütün örnekler 24 saat 37◦C'de karanlık ortamda bekletildi ve polimerizasyon derecesinin belirlenmesi için FTIR ölçümleri yapıldı. Bu ölçümlerde kompozit rezin örneklerin yapılarındaki karbon (C) bağları incelenerek, karbon tek bağlarının (C-C) karbon çift bağlarına (C=C) oranı elde edilerek polimerizasyon yüzdesi hesaplandı. Çalışmamızdan elde edilen veriler SPSS (Ver:22.0) programına yüklenerek verilerin değerlendirilmesinde parametrik ve parametrik olmayan test varsayımları uygulandı ve yanılma düzeyi P Tetric Evo Ceram> Filtek Bulk fill> SDR> Venus olarak bulunurken, kontrol grubu olan Filtek Z250'ye ait örneklerin konversiyon derecesi değerleri, diğer 4 gruba kıyasla anlamlı olarak yüksek bulundu (P=0.018). Işık cihazlarının konversiyon dereceleri sıra ortalamaları Valo> Elipar Deepcure-S> Elipar S10 olarak bulunurken aralarında anlamlı bir farklılık bulunmadı (P=0.465). Işık uygulama sürelerinin konversiyon dereceleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Bu çalışmanın gelecekteki araştırmalara kaynak teşkil etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; the effects of different light sources and different light application times on the degree of conversion of bulk fill composite resins and layered conventional composite resin are investigated by FTIR-ATR analysis. In our study, four different bulk fill composites (Filtek Bulk fill (3M ESPE), SDR (Dentsply), Tetric Evo Ceram Bulk fill (Vivadent), Venus Bulk fill (Heraeus) and one condensable composite (Filtek Z250 (3MESPE)) were used. In obtaining the samples 5 mm in diameter and 4 mm in height molds were prepared. The prepared composite materials are polymerized with three different LED light sources (Elipar S10, Elipar Deepcure-S and Valo Cordless) with three different application periods (20s, 30s, 40s). A total of 225 samples were prepared. 400 and 600 grit silicon carbide abrasive papers used under water irrigation to obtain standardized upper and lower surfaces to perform a true Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) measurement. All samples were kept for 24 hours at 37°C in light-proof bottles and FTIR measurements were performed to determine the degree of polymerisation. In these measurements, the carbon (C) bonds in the structures of the composite resin samples were examined and the percentage of polymerizations was calculated by obtaining the ratio of carbon double bonds (C = C) to carbon single bonds (C-C). Obtained data from our study were analyzed on the SPSS (Ver: 22.0). Parametric test assumptions were fulfilled in evaluating the data (Kolmogorov-Simirnov), Variance Analysis, Tukey test; when parametric test assumptions were not met, the Kruskal-Wallis test and the Mann Whitney U test were used and the level of error was taken as P Tetric Evo Ceram> Filtek Bulk fill> SDR > Venus, values of the control group Filtek Z250 were significantly higher than the other 4 groups (P=0.018). There was no significant difference between the degree of conversion ratings of light devices in the order of Valo> Elipar Deepcure-S> Elipar S10 (P=0.465). There was no statistically significant difference between the conversion ratios of the light application periods. It is expected that this work will be a source for future research.