Hemodiyaliz hastalarına verilen eğitiminin öz bakım gücü ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of training on hemodialysis patients on self care and quality of life
  1. Tez No: 480978
  2. Yazar: ZEYNEP BİRGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONAY BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, hemşirelik, kronik böbrek yetmezliği, özbakım gücü, yaşam kalitesi, Haemodialysis, chronic renal failure, life quality, nursing, self-care power
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Hemodiyaliz Hastalarına Verilen Eğitiminin Öz Bakım Gücü ve Yaşam Kalitesine Etkisi Amaç: Bu araştırma, hemodiyaliz tedavisi alan hastalara verilen eğitimin öz bakım gücü ve yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma ön test son test tek gruplu düzenek (yarı deneysel) araştırma türünde yapılmıştır. Ocak 2016– Ekim 2017 tarihleri arasında Iğdır Devlet Hastanesi hemodiyaliz servisinde diyaliz tedavisi alan hastalar ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Iğdır Devlet Hastanesindeki hemodiyaliz servisinde araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden ve kronik böbrek yetmezliği tedavisi olan 65 hasta oluşturmuştur (N=65). Araştırmanın örneklemini ise, her hangi bir örnekleme yöntemine başvurulmadan araştırma evreninin tamamı olup 65 hasta oluşturmuştur. Hastaların vefatı, göç etmeleri ve anket doldurmak istememeleri gibi sebeplerden dolayı araştırma 55 hasta ile tamamlanmıştır (n=55). Araştırmada veri toplama aracı olarak“Soru Formu”,“Öz Bakım Gücü Ölçeği”ve“KDQOL-36”kullanılarak, 3 ay boyunca eğitim materyali ile eğitimler verilerek eğitim öncesi ve sonrası veriler toplanmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı ve kurum izinleri alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayılar, yüzdelikler, en az ve en çok değerler ile ortalama, standart sapma, Will Coxon testi, McNemar Testi, Korelasyon Analizi, Bağımsız Guruplarda t Testi, Varyans Analizi, Kruskall Wallis analizi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p0.05) saptanmıştır. Sonuç: Araştırmaya katılan hemodiyaliz hastalarının öz bakım gücünün orta düzeyde ve yaşam kalitelerinin orta düzeyde olduğu; KBY hastalarına verilen eğitimin hastaların öz bakım gücü ve yaşam kalitesini arttığı belirlenmiştir. Hemodiyaliz tedavisi alan hastalara yönelik uygulamalı eğitimlerin sürekliliği ile hastaların öz-bakım gücünü ve yaşam kalitesini arttırmasına yönelik çalışmaların tekrar edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Training on Hemodialysis Patients on Self Care and Quality of Life Aim: This study has been conducted to determine of the effect of education on hemodialysis treatment on self-care power and quality of life. Material and Method: The study has been carried out in accordance with pre-test—post-test one group-mechanism (semi-experimental).The study has been carried out with the patients receiving dialysis treatment in haemodialysis department Iğdır Public Hospitals between January 2016 and October 2017. The scope of the study has been constituted by 65 (N=65) patients with chronic renal failure who voluntarily accepted to take part in the study in the department of haemodialysis of Iğdır Public Hospital. The paradigm of the study has been constituted by the same 65 patients without creating any other new paradigm. The study has been completed with 55 patients due patients' death, migration and not wanting to fill the questionnaire (N=55).“Question Form”,“Power of Self-Care Scale”and“KDQOL-36”have been used in the study as data collection tools and data have been collected before and after the education which has been given with materials for three months. Ethics committee approval and institutional approvals have been taken in order to carry out the study. Numbers, percentages, the least and the most values and average, standard deviation, Will Coxon test, McNemar test, Correlation analysis, T test in independent groups, Variance Analysis, Kruskall Wallis analysis and Mann-Whitney U test have been used in the evaluation of the data. The level of significance has been accepted as p0.05). Conclusion It has been determined that haemodialysis patients' power self-care who participated in the study are at a medium level and their life qualities are at a medium level; the education given to the patients increased the life quality and their self-care power. It is suggested that studies in accordance with the sustainability of applied educations for the haemodialysis patients and increasing the self-care power should be repeated.