Sıçanlarda penisilin ile oluşturulan deneysel epilepsi modelinde resveratrolün muhtemel etkilerinin incelenmesi
Investigation of possible effects of resveratrol in pencillin-induced experimental epilepsy model in rats
  1. Tez No: 480991
  2. Yazar: ZEYNEP ACUNGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCER NACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, epilepsi, penisilin, resveratrol, Antioxidant, epilepsy, penicillin, resveratrol
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Resveratrolün farklı yöntemlerle oluşturulan deneysel epilepsi modellerinde epileptiform aktiviteyi azalttığı ve nöroprotektif etkinliğe sahip olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı penisilin ile oluşturulan deneysel epilepsi modelinde resveratrolün epileptiform aktiviteye etkisinin elektrofizyolojik olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 40 adet Wistar-albino cinsi sıçan her grupta 8 adet olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubunda; sadece 2.5 µL i.c. olarak serum fizyolojik uygulandı. Penisilin grubunda; 500 IU i.c. penisilin uygulandı ek bir işlem uygulanmadı. Resveratol grubunda; Penisilin 500 IU i.c. olarak verildikten 20 dk sonra resveratrol 40 mg/kg i.p. olarak uygulandı. Sodyum valproat grubunda; Penisilin 500 IU i.c. olarak verildikten 20 dk sonra sodyum Valproat 300 mg/kg, i.p olarak uygulandı. Etkileşim grubunda; Penisilin 500 IU i.c. olarak verildikten 20 dk sonra Resveratrol 40 mg/kg, i.p sağ taraftan, sodyum valproat 300 mg/kg, i.p olarak sol taraftan uygulandı. Sıçanlar cerrahi işlem sonrası sterotaksik cihaza yerleştirilerek 180 dk boyunca ECoG kaydı alındı. Bulgular: Değerlendirme spike frekans, amplitüd, spike yüzde değişim ve amplitüd yüzde değişim olarak yapıldı. Sodyum valproat ve etkileşim grubunda spike frekansın ve spike yüzde değişim değerinde istatistiksel açıdan anlamlı fark oluştu. Resveratol grubunda spike frekansın ve spike yüzde değişim değerinde istatistiksel açıdan fark anlamlı değildi. Sodyum valproat ve etkileşim grubunda amplitüd ve amplitüd yüzde değişim değerinde istatistiksel açıdan anlamlı fark oluştu. Resveratol grubunda amplitüd ve amplitüd yüzde değişim değerinde istatistiksel açıdan fark anlamlı değildi. Sonuç: Pensilinle oluşturulan deneysel epilepsi modelinde resveratrolün tek başına verilmesi epileptiform aktivite üzerinde değerinde istatistiksel açıdan anlamlı fark oluşturmamıştır. Resveratrolün sodyum valproatla birlikte verilmesi epileptiform aktiviteyi istatistiksel açıdan anlamlı olarak azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Resveratrol has been shown in many studies to reduce epileptiform activity and to have neuroprotective activity in experimental epilepsy models induced with different methods. The aim of this study was to investigate electrophysiologically effect of resveratrol on epileptiform activity in penicillin-induced experimental epilepsy model. Materials and Method: In this study, 40 Wistar-albino rats were divided into 5 groups, 8 in each group. In the control group; only 2.5 μL, i.c. saline was administered. In the penicillin group; 500 IU i.c. penicillin and no additional procedure was performed. In the resveratol group; 500 IU penicillin i.c. was applied and 20 minutes later 40 mg/kg. resveratrol i.p was administered. In the sodium valproate group; 500 IU penicillin i.c. was applied and 20 minutes later 300 mg/kg sodium valproate i.p was administered. In the interaction group; 500 IU penicillin i.c. was applied and 20 minutes later 40 mg/kg. resveratrol i.p on the right side, 300 mg/kg. sodium valproate i.p on the left side was administered. Rats were placed in the stereotaxic device after the surgical procedure and ECoG recording was taken for 180 minutes. Results: Measurement was performed as spike frequency, amplitude, spike percentage change, and amplitude percentage change. There was statistically significant difference in spike frequency and spike percentage change value in sodium valproate and interaction group. In the resveratol group, the difference between the spike frequency and the spike percentage change value was not statistically significant. There was a statistically significant difference in amplitude and amplitude percent change value in sodium valproate and interaction group. In the resveratol group, the difference in amplitude and amplitude percentage values were not statistically significant. Conclusion: In penicillin-induced experimental epilepsy model, giving resveratrol alone did not make a statistically significant difference on epileptiform activity. Giving resveratrol with sodium valproate significantly reduced epileptiform activity statistically.