17-25 yaş grubu gençlerde düzenli tenis çalışmalarının bazı fiziksel ve motorik özelliklere etkisinin araştırılması
Resaarch of the effect of regular tennis exercises on some physical and motoric features for the young aged 17-25
  1. Tez No: 480993
  2. Yazar: SERKAN AKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÖKHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenman, fiziksel özellikler, motorik özellikler, tenis, Motoric features, physical features, tennis, training
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET 17-25 Yaş Grubu Gençlerde Düzenli Tenis Çalışmalarının Bazı Fiziksel ve Motorik Özelliklere Etkisinin Araştırılması Amaç: 17-25 yaş grubundaki gençlere uygulanan temel tenis eğitim programı sonucunda gençlerin motorik özelliklerinde değişmeler olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda tenis sporunun, gençlerde var olan fiziksel ve motorik özelliklere olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma için, 70 kişilik (50 erkek + 20 bayan)öğrenci grubu belirlendi. Birinci grup öğrenciler (35 kişi) deney grubu, ikinci grup (35 kişi) öğrenciler ise kontrol grubu olarak belirlendi. Deney grubuna, tenis temel teknikleri öğretim programı uygulanırken kontrol grubuna bir program uygulanmadı. Araştırma sonunda deney grubu ve kontrol grubu (ön test ve son test) karşılaştırmaları yapılarak SPSS 20 programı ile istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: Deney grubundaki gençlerin fiziksel ve motorik özelliklerine ait ölçümlerinden esneklik, sağ el kuvveti son, sıçrama kuvveti, statik sol, statik sağ, statik çift, dinamik sol, şınav, mekik, sol el kuvveti, bacak kuvveti ön test ve son test arasındaki farklara ait tekrarlanmış ölçümler için t testi analizleri p0.05 önem düzeyinde anlamsız bulunmuştur. Sonuç: Deney grubundaki gençlerin; esneklik, sağ el kuvveti son, sıçrama kuvveti, statik sol, statik sağ, statik çift, dinamik sol, şınav, mekik, sol el kuvveti, bacak kuvveti puanları üzerinde düzenli tenis çalışmalarının etkili olduğu, çabukluk, sırt kuvveti, dinamik sağ ve dinamik çift üzerinde ise etkisinin olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Resaarch of the effect of regular tennis exercises on some physical and motoric features for the young aged 17-25 Aim: At the result of the basic tennis training program that applied to youngs aged 17-25, it is shown that there have been motoric changes over the young people. In our research, it's aimed to search the effect of tennis sport on the young physical and motoric features. Material and Method: For the investigation, 70 people (50 boy and 20 girl) student group was determined. The first group students (35 people) are experiment group, the second group students (35 people) are control group. While applying to the expermental group the basic tecniques of specially crafted tennis curriculum, the control group wasn't applied any program. At the end of the research statistical analyse were made with SPSS 20 programme by comparing experimental group and control group.( Pre-test and post-test) Results: Accordingto to measurements rebrted to physical and motoric features of teenagers in experimental group, flexibility, right hand strenght, jump strenght, static left, static right, static dual, dynamic left, push ups-sit ups, left hand strenght, leg strenght, for repeated measurement related to differences between pre-test and post test, t-test analysis p0.05 is found meaningless at the level of importance. Conclusion: For the youngs in experimental group, it can be said that regular tennis exercises have on affect on the scares of flexibility, the right hand strenght, jump strenght, static left, static right, static dual, dynamic left, push-ups, left hand strenght, leg strenght scores to be effective on regular tennis work; agility, back strenght said to have no effect on both of the dynamics.