Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde yatarak kaplıca kür tedavisi alan generalize osteoartritli hastaların plazma asimetrik di-metil arjinin (ADMA) düzeylerinde ve altı dakika yürüme testindeki değişimler ve klinik ölçeklerle korelasyonu: Non-randomize kontrollü bir çalışma
Changes in plasma asymetric di-metil arginine (ADMA) levels and six minute walking test and correlation with clinical scale in patients with generalized osteoarthritis receiving Spa cure treatment in Bolu Physical Therapy and Rehabilitation Hospital: Non-randomized controlled study
  1. Tez No: 481010
  2. Yazar: FATİH KARAARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Generalize osteoartrit, Balneoterapi, ADMA, L-arjinin, Ağrı, Generalized osteoarthritis, Balneotherapy, ADMA, L-arginine, Pain
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Karaarslan Fatih. Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde yatarak kaplıca kür tedavisi alan generalize osteoartritli hastaların plazma asimetrik di-metil arjinin (ADMA) düzeylerinde ve altı dakika yürüme testindeki değişimler ve klinik ölçeklerle korelasyonu. Non-randomize kontrollü bir çalışma. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji AD. Uzmanlık tezi. İstanbul. 2015. AMAÇ Kaplıca tedavisinin osteoartritin klinik semptomları ve vasküler endotel üzerine etkisini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışma grubu Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde yatarak tedavi alan 40 generalize osteoartrit tanılı hasta, kontrol grubu ise İ.Ü. İTF Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji AD. Lokomotor Sistem Hastalıkları polikliniklerinden ayaktan takipli 40 generalize osteoartrit tanılı hastadan oluştu. Çalışma grubuna 15 gün 15 seans günde 20 dk 38-40 ºC termomineralli suda kaplıca kür tedavisi + Fizik tedavi modaliteleri + egzersiz, kontrol grubuna ev egzersizi ve her iki gruba gerektiğinde NSAII/parasetamol verildi. Hastalar başlangıçta ve 15 gün kaplıca kür tedavisi sonrasında ağrı, hasta global değerlendirmesi ve doktor global değerlendirmesi(VAS), Health Assessment Quesstionaire (HAQ), WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) Ağrı, Tutukluk, Fiziksel fonksiyon ve Toplam ölçekleriyle değerlendirildi. Plazma ADMA, L-arjinin, arjinin/ADMA düzeyleri ve rutin kan tetkikleri için kan örnekleri alındı. Altı dakika yürüme testi (6DYT) ile, başlangıç ve tedavi sonrasında yürüme mesafesi, puls oksimetre ile parmak ucu O2 satürasyonu ve sistolik-diyastolik arteryel tansiyon, nabız dakika sayısı ölçüldü. Birinci ay klinik değerlendirme ölçekleri için hastalara formlar verilerek doldurmaları istendi. BULGULAR Çalışma grubunda tüm klinik parametrelerde tedavi sonrası istatistiksel anlamlı iyileşme görülürken kontrol grubunda yalnızca VAS ağrı, doktor ve hasta global değerlendirmelerinde istatistiksel anlamlılık saptandı. Gruplararası karşılaştırmada tedavi sonrası değerlendirmelerinde çalışma grubu lehine başlangıca göre tüm parametrelerde istatistiksel anlamlı fark saptandı. Birinci ay değerlendirmeleri başlangıca göre karşılaştırıldığında yalnızca VAS-Ağrı ölçeğinde anlamlılık saptandı. Başlangıçta ve tedavi sonrası ölçülen L-arjinin ve L-arjinin/ADMA oranı değerlerinde, tedavi sonrası başlangıca göre istatistiksel anlamlı yükselme saptandı. Gruplararası karşılaştırmada anlamlı fark yoktu. SONUÇ GOA' lı hastalarda balneoterapi, klinik değerlendirme ölçeklerinde anlamlı iyileşme sağlamaktadır. Plazma L-arjinin ve L-arjinin/ADMA oranında görülen istatistiksel anlamlı artış balneoterapinin KVH'lar açısından koruyucu bir rolü olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Karaarslan Fatih. Changes in plasma asymetric di-metil arginine (ADMA) levels and six minute walking test and correlation with clinical scale in patients with generalized osteoarthritis receiving spa cure treatment in Bolu Physical Therapy and Rehabilitation Hospital . Non-randomized controlled study. OBJECTİVE Our aim is to investigate the effect of balneotherapy on clinical symptoms of osteoarthritis and vascular endothelium. MATERİAL AND METHODS Forty GOA patients who were referred to Physical Medicine and Rehabilitation Hospital in Bolu for spa treatment, were chosen as study group. Forty GOA patients who were followed on I .U. Istanbul Faculty of Medicine Medical Ecology and Hydroclimatology department locomotor system diseases ambulatory clinics were included as control group. Study group had received their daily spa treatment during 15 days, 15 session. Daily treatment included 20 minutes, thermal water baths + physical therapy modalities and exercises. Control group were followed with home exercises and the both group were used NSAII/paracetamol drugs if it is necessary. Both groups were evaluated at the beginning, after treatment and one month after treatment with VAS-pain, patient and physician global assessment, Health Assessment Quesstionaire (HAQ), WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) pain, stiffness, physical function and total parameters. For plasma ADMA, L-arginine, L-arginine/ADMA ratio measurements and routine blood analyses, blood samples were taken at the beginning of study and after treatment. Walking distance at the beginning and after treatment were evaluated by six minutes walking test, as like as finger tip O2 saturation and sistolic/diastolic blood pressure and pulse rate were measured. RESULTS Study group, were displayed statistically significant improvements after treatment in all of the clinical parameters. In control group, only VAS-pain, patient and physician global assessment parameters were improved statistically significant. Intergroup comparison study group showed statistically significant improvements in all parameters after treatment. First month evaluations showed statistically significant improvement on only VAS-pain scale in the study group. Measurements of L-arginine and L-arginine/ADMA ratio showed statistically significant higher levels after treatment. There is no significant difference in intergroup comparison. CONCLUSİON Balneotherapy provides meaningful improvements on clinical parameters of GOA. Significant increase in plasma L-arginine and L-arginine/ADMA ratio suggest that balneotherapy may play a preventive role on cardiovascular diseases.