Ultrasonografi eşliğinde supin, pron ve lateral pozisyonda popliteal blok uygulamasını blok kalitesi üzerine etkileri
  1. Tez No: 481074
  2. Yazar: TUĞBA KOÇ ÇALIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞİN SELCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Popliteal Blok, Ultrasonografi, Supin Pozisyon, Pron Pozisyon, Lateral Pozisyon, Duyusal Blok Süresi, Motor Blok Süresi, Popliteal Block, Ultrasound, Supine Position, Prone Position, Lateral Position, Time of Onset of Sensory and Motor Blockade
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızda ayak ve ayak bileği cerrahisi planlanan hastalarda ultrasonografi ve sinir stimülatörü eşliğinde supin, pron ve lateral pozisyonda popliteal blok uygulamasının blok kalitesi üzerine etkilerini araştırmayı planladık. Hastalar ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi etik kurul onayı (etik kurul onay no: 2017/583 ) alındıktan sonra, ASA I-III, 18-85 yaşları arasındaki 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma prospektif, randomize olarak planlandı. Hastalar her grupta eşit sayıda eş ameliyatlar olacak şekilde supin pozisyon (Grup S), pron pozisyon (Grup P), lateral pozisyon (Grup L) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Her gruba 20'şer hasta dahil edildi. Çalışmada kullanılacak ilaçlara karşı alerjisi olan, kanama diatezi bulunan, enjeksiyon yerinde enfeksiyonu bulunan, nörolojik bozukluğu olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Tüm gruptaki hastalara ultrasonografi ve sinir stimülatörü eşliğinde önce supin pozisyonda femoral blok yapıldıktan sonra; supin, lateral veya pron pozisyonunda lateral popliteal blok uygulandı. Femoral sinir bloğu uygulanılan dizde patellar dans görülmesini takiben uyarı 0,2 mAe düşürüldü ve yanıt hala mevcutsa iğne geri çekilerek 0,2-0,4 mA arasına yanıt alınırken Bupivakain HCl 50 mg % 0.25, 20 ml, her 5 ml'de aspirasyon uygulanarak ve femoral sinirin çevresinde yayılımını görerek enjekte edildi. Popliteal sinir bloğu hastaya pozisyon verildikten sonra baldır ve ayakta motor hareket görülmesini takiben uyarı 0,2 mAe düşürüldü ve yanıt hala mevcutsa iğne geri çekilerek 0,2-0,4 mA arasına yanıt alınırken Bupivakain HCl 50 mg % 0.5 10 ml + Lidokain HCl 200 mg % 2 10 ml + Morfin hidroklorür 5 mg 10 ml ( 9 ml % 0.9 NaCl ile sulandırılmış 1ml Morfin hidroklorür 0.5 mg/ml), her 5 ml'de aspire edilerek ve siyatik sinir çevresinde yayılım görülerek enjekte edildi. Enjeksiyon sonrası ilk 30 dakika her 2 dakikada bir, operasyon başlangıcında, operasyon bitiminde ve operasyon bitiminden sonra 2 saatte bir olmak üzere motor ve duyusal blok değerlendirildi. Duyusal blok ortadan kalktıktan sonra takip sonlandırıldı. İşlem süresi, motor ve duyusal blok başlangıç süreleri, motor ve duyusal blok süreleri ile enjeksiyon sonrası 6. saatte ağrı değerlendirilerek kaydedildi. Bulgular: Üç gruptaki hastaların yaş ortalamaları, cinsiyet dağılımı, boy ortalamaları, ağırlık ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Üç gruptaki olguların operasyon dağılımı, operasyon süresi, işlem süresi, duyusal blok başlangıç süreleri, motor blok başlangıç süreleri, duyusal blok süreleri, motor blok süreleri ve 6.saat NRS ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda ultrasonografi ve sinir stimülatörü eşliğinde supin, pron ve lateral pozisyonda popliteal blok uygulamasının blok kalitesi üzerine etkisi olmadığı görüldü. Bu bulgularla hasta konforu, isteği, anestezistin deneyimi ve konforu değerlendirilerek supin, pron ve lateral pozisyondan biri tercih edilerek popliteal bloğun başarıyla uygulanabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: İn our study we aimed to compare the effect of supine, prone or lateral position with respect to block quality in patients who unterwent nevre stimulator and ultrasound-guided popliteal block. Material and Method: After obtaining approval of the Ethics Committee of Bağcılar Training And Research Hospital (Approval No: 2017/583 ) ASA class I-III 60 patients ages of 18 and 85 were enrolled in this prospectively randomized study. The patients were randomized to three groups as supine position (Group S), prone position (Group P) and lateral position (Group L).Patients with history of allergic reaction to a local anesthetic, bleeding diathesis, neurologic disorders and who had infection at the site of injection were excluded. Firstly femoral block under supine position then popliteal block under supine,lateral and prone positions were apllied to all patients with nerve stimulation and ultrasound guidance.After a“dancing patella”response was obtained during femoral nevre block, the stimulus were reduced to 0,2 mA and needle withdrawn and response were controlled again. After response was obtained to nevre impulses between 0,2-0,4 mA the injection of 20 ml of bupivacaine hydrochloride 0.25% through the femoral nerve were administrated with syringe aspirations which performed before each 5 ml of injections. Popliteal nerve block apllied after reposition to supine, prone and lateral. As motor response of calf and foot were observed the stimulus reduced to 0,2 mA and the needle withdrawn until response persevered at 0,2-0,4 mA. The 10 ml of bupivacaine hydrochloride 50mg/ml (% 0.5)+ 10 ml of lidocaine hydrochloride 20 mg/ml (%2) + 10 ml of morphine hydrochloride 10mg/ml (diluted in 0.9% NaCl to a concentration of 0.5 mg/mL) were administrated to sciatic nerve with syringe aspirations which performed before each 5 ml of injections. The motor and sensory block were assessed at every two minute after drug injection during first 30 minute, before operation and at every 2 hour after operation. The assessment of block was terminated following the recovery of sensory blockade. The duration of block procedure, time of onset of sensory and motor blockade, duration of blockade and presence of pain after six hour following injectiın of local anaesthetics were recorded. Results: We found no statistically significant differences in age, sex, mean height and body weight results between three groups. No statistically significant differences was found in distribution of operation, duration of operation and procedure, time of onset of sensory and motor blockade and NRS score after six hour following injection between three groups. Conclusion: We concluded in our study that the quality of USG guided popliteal block do not differ under supine, prone and lateral positions.We think that the decision of position during popliteal block can be prefered as supine, lateral and prone depending on patient comfort, preference and experience of anaesthesiologist.