Bir halk yaratması olarak futbol tezahüratları: Beşiktaş örneği
Soccer chants as folk products: The example of Beşiktaş
  1. Tez No: 481109
  2. Yazar: MELTEM DENİZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Beşiktaş JK, Futbol Tezahüratı, Slogan, Folklor, Football, Beşiktaş JK, Soccer Chants, Cheer, Folklore
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Söz konusu tezin amacı futbol tezahüratlarının yaratılış şekilleri, içerikleri, işlevleri, taşıdıkları mesajlar ve kültür öğeleri açısından bir halk yaratması olarak değerlendirilerek, konusunu kültür, toplum ve insandan alan bilimler açısından tezahüratların bir kaynak olarak kullanılıp kullanılamayacaklarını ortaya çıkarmaktır Tezahüratlar; halka ait olma, anonim olma, sözlü olma, bir geleneğe bağlı olma, kalıplaşmış olma ve çeşitlenmiş olma bakımından folklor ürünlerinin mahiyet özelliklerine uygunluk göstermektedirler. İşlevleri açısından da tezahüratlar, halk yaratmalarıyla ortak özellikler taşımaktadırlar. Çalışmada tezahüratlar, oluşum ve aktarım bağlamları içinde, hayatını takımlarını desteklemeye adayan taraftarların ifade aracı olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda oluşturulan ve aktarılan tezahüratların beraberinde getirdiği davranış kalıpları gösterilmiş ve bunların güncel hayattaki yeri vurgulanmıştır. Çalışmanın örneklemini Beşiktaş JK taraftarlarının 1982 – 2016 yılları arasında oluşturdukları tezahüratlar oluşturmaktadır. Çalışmada sözlü, yazılı, elektronik ve görsel kaynaklardan yararlanılmış; incelenen malzeme anket ve yarı yapılandırılmış görüşme yöntemleri kullanılarak farklı yaş aralığındaki kaynak kişilerden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to unreveal the fact that whether the soccer chants can be used as a source or not, from the perspective of the culture, society and people; with being evaluated as a product of the folk in the terms of their forms, contents, functions, messages they carry and the elements of culture. The chants show suitability to the feature of the folkore's products, on account of belonging to the folk; being anonymous, oral, attached upon a tradition, stereotyped and varied. The chants, also in terms of their functions, carry similar features with the folklore products. In this study, the chants are evaluated as an expression device of the people, who devote their lives to their teams, in their creation and textual representations. The patterns of behaviours which are brought along by the created and conveyed chants are shown and their position in the daily life is emphasized. Those chants that the supporters of the Beşiktaş JK created between 1982 – 2016 form the paradigm of this study. The examined material in this study is obtained from the people belonging to different age groups, with using the poll and half-configurated meeting methods.