Modern siyaset felsefesinde sözleşme teorisi
The contract theory in modern political philosophy
  1. Tez No: 481116
  2. Yazar: MEHMET FATİH DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BIÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal sözleşme, sözleşme teorisi, siyasal meşruiyet, düşünsel kırılma, doğa durumu, doğa yasası, birey, doğal eşitlik, doğal özgürlük, sözleşme, toplum sözleşmesi, rıza ilkesi, sivil durum, siyasal iktidar, yurttaş, ortak kamu yararı, hukuk ilkesi, siyasal iktidarın sınırı, kitle, fazla iktidar, Social contract, contract theory, political legitimacy, intellectual refraction, natural state, natural law, individual, natural equality, natural freedom, contract, social contract, consent principle, civil situation, political power, citizen, mass, common public good, legal principle, limit of the political power, surplus power
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu çalışma, sözleşme teorisini siyaset felsefesinin bir problemi olarak ele almaktadır. Bu bağlamda sözleşme teorisi Thomas Hobbes, John Locke ve JeanJacques Rousseau'nun genel terminolojisini belirlemiş oldukları şekliyle modern siyaset felsefesinde bir kırılma eşiği olarak tartışılmaktadır. Bu düşünüş kırılması, sözleşme teorisinin Antik ve Ortaçağ siyaset anlayışlarına karşı göstermiş olduğu reaksiyona ve modern siyaset felsefesine sunmuş olduğu alternatif düzleme gönderme yapmaktadır. İlk bölümde Antik ve Ortaçağ siyaset felsefesinin metafizik, patriarkal ve teolojik hükümranlık argümanları, sözleşme teorisi açısından ele alınmaktadır. İkinci bölüm sözleşme teorisinin doğa durumu tasarımını betimlemektedir. Üçüncü bölüm, sözleşme teorisinin siyasal iktidar tasarımlarını analiz etmektedir. Dördüncü bölüm, siyasal iktidar tasarımının hukuk ilkesi, ortak kamu yararı, siyasal iş bölümü ve iktidarın sınırı gibi bazı niteliklerini incelemektedir. Son bölümde ise sözleşme teorisinin siyasal iktidar tasarımı“fazla iktidar”ve bireyin özgürlük sorunu örneğinde tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines Contract Theory as a problematic of political philosophy. In this context, Contract Theory, whose terminology was generally determined by Thomas Hobbes, John Locke, and Jean-Jacques Rousseau, is discussed as a breaking threshold in Modern political philosophy. This idea of a breakthrough refers to Contract Theory as a reaction against the Ancient and Medieval understanding of politics and to its proposing an alternative base to modern political philosophy. The first part of this study deals with the metaphysical, patriarchal and theological arguments of Ancient and Medieval political philosophy from the perspective of Contract Theory. The second part describes the natural condition design of Contract Theory. The third part analyses the political power design of Contract Theory. The fourth part focuses on the principle of law, common public good, the division of political labour, and the limit of political power as some of the qualities of political power design. In the last part, the political power design of the contract theory is discussed in the context of“surplus power”and the problem of individual liberty.