Hicri ilk üç asır arap dili ve belagatı kaynaklarında rivayet sistemi
The narration system in the arabic language and rhetoric sources in Hijri III. century
- Tez No: 481127
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Rivayet, ravi, nakil, arap dili, hicri, Narration, Narrator, Arabic Language, hijri
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 560
Özet
Hicri ilk üç asır Arap dili ve belagatı kaynaklarında rivayet sistemi isimli tezin temel amacı bu dönemlerde telif edilen eserlerden hareketle Arap dili alanında bir rivayet sistemi ortaya çıkarmaktadır. Bu yapılırken kaynaklarda yer alan isnadlar, raviler, şairler, hadisler, bölgeler incelemeye alınacaktır. Müelliflerin kullandıkları isnad zincirleri, ravilerin güvenirlilik durumları, bölgeleri tespit edilmeye çalışılacaktır. Ayrıca eserlerde yer alan şairlerin tespiti yapılıp, kendilerinin tabakalara göre dağılımları belirlenerek dönem şemaları çıkarılacaktır. Yazarların kullanmış olduğu hadislerin de incelemesinin yapılacağı tez de hadislerin tahrici yapılacak, kullanılan isnadları belirlenecek, bu isnadların güvenilirlik durumları incelenecek ve böylece müelliflerin kullanmış oldukları muhtemel isnadlar tespit edilmeye çalışılacaktır. Ayrca müelliflerin kullanmış olduğu kabileler ve bunların kapsamı da tez kapsamında incelenecektir. Özellikle tabakat türü eserlerden hareketle isem ravi, mervi, rivayet lafızları hususunda da terimsel anlamda bir çalışma yapılacak olan tez de bu kavramlar kendi içerisinde bir derecelendirmeye tabi tutularak incelenecektir. Arap Dili ve Belagatı alanında sonraki dönemlerde yapılan tartışmalar ve elde edilen bilgilerin de kısaca verileceği araştırma da böylece okuyucunun zihninde bir alt yapı oluşturulması amaçlanmaktadır. Nitekim özellikle İslami ilimlerin birbirinden çok da keskin çizgilerle ayrılmadığı hicri ilk üç asırda Arap dili alanında böyle bir çalışma yapılması elzem görülmektedir. Yapılan bu tezin kendisinden sonra yapılacak olan araştırmalara kaynaklık etmesi umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the first three centuries of Hijri, the narrative system of the Arabic language and the sources of rhetoric named thesis, the main aim of the thesis is to create a narration system in the field of Arabic language. When this is done, isnads, narrators, poets, hadiths, regions in the sources will be examined. Also it will be try to identify the chains of isnad used by the authors, the reliability status of the narrators, and their regions. In addition, the poets in the works will be identified, their distribution according to their tabaka will be determined and period diagrams will be taken out. Tribes, and their coverage, which are used by authors, will also be examined in the thesis. Discussions in the later period in the field of Arabic Language and Literature is will be given in the thesis. Therefore, this research will briefly give the obtained information to reader and also aimed at creating an infrastructure information in the mind of the reader. It is hoped that this thesis will be the source of research that will be done after itself.