An investigation of the context account of retrieval-induced forgetting: Culture as context
Geri getirme yollu unutmanın konteks açıklamasına göre araştırılması: Kültür konteksi
- Tez No: 481186
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİMAY İKİER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: geri getirme yollu unutma, konteks, ket vurma, kültrel konteks, retrieval-induced forgetting, context account, inhibition account, cultural context, internal context
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Geri getirme yollu unutma paradigmasında katılımcılar çalışma aşamasında kategori-çrnek çiftlerini öğrenirler. İkinci aşamada bu kategori-örnek çiftlerinden bazılarını geri getirme çalışması yapmaları istenir. Test aşamasında ise bütün kategori-kelime çiftlerini yeniden hatırlamaları istenir. Test aşamasında pratik edilen kategorideki pratik edilmeyen örneklerin, pratik edilmeyen kategorideki örneklere göre daha az hatırlandığı bulunmuştur. Bu etkiler geri getirme yollu unutma etkisi denir. Bu etkiye sebep olduğu düşünülen en yaygın görüş ketvurmadır ancak konteks değişimi de yeni bir açıklama olarak sunulmuştur. Bu araştırmanın amacı, konteks değişimi açıklamasını kültürel videokliplerle değişimleyerek test etmektir. On iki Türk kültürüne ve altı başka kültüre ait videoklip seçilmiştir. İlk aşamada kategori-örnek çiftleri Türk kültürüne ait videokliplerle birlikte sunulmuştur. İkinci aşamayı katılımcıların bir kısmı Türk kültürüne ait videokliplerle bir kısmı ise başka kültüre ait videokliplerle tamamlamıştır. Kontrol grubundaki katılımcılar standard geri getirme yollu unutma paradigmasını tamamlamışlardır. Sonuçlara göre, konteks açıklamasının aksine geri getirme yollu unutma bulgusu bütün gruplarda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Retrieval-induced forgetting (RIF) is tested by a paradigm in which participants are provided with items for a category at study phase, and receive retrieval practice on some of the items for that category. Non-practiced items from a practiced category are less likely to be retrieved than non-practiced items from a non-practiced category on a follow-up memory test for all items. Although inhibition account was the most accredited explanation of RIF effect, context account was recently presented as a new explanation. The primary concern of the present study was to test the assumptions of the context account by manipulating culture externally. Twelve own-culture and six other-culture videoclips were selected. Category-item pairs were presented with the own-culture videoclips at the study phase. Half of the participants received retrieval-practice phase with own-culture videoclips (no-context-shift condition) and half of the participants received retrieval practice phase with other-culture videoclips (context-shift condition). Control condition was the standard RIF paradigm without videoclips. The result showed that RIF effect was observed all conditions in contrast with the context account's prediction.