The impact of social relations on administration in the kurdistan region
Kürdistan bölgesinde sosyal ilişkilerin yönetenler üzerine etkisi
  1. Tez No: 481191
  2. Yazar: DIMAN MOHAMMED ZYAD ZYAD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal İlişki, Yönetim, Kürdistan Bölgesi, Social Relation, Administration, Kurdistan Region
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Resmi ilişkilerin ötesinde meydana gelen özellikle resmi olmayan Sosyo-ekonomik hayatta birbirlerine denk olan bireylerin çeşitli sosyal ilişkiler kurmaya çabalamaları muhtemeldir. Buna ek olarak gelişmekte olan toplumların karakteri memurlar resmi ilişkilerinin yanında sosyal hayatta resmi olmayan ilişkilerinden de etkilenmektedir. Dolayısıyla, birey diğerleriyle içinde olduğu resmi olmayan sosyal ilişkileri aracılığıyla pratik ve bilimsel yaşamda taleplerine ve ihtiyaçlarına ulaşabilmektedir. Sosyal ilişkilerin bu türleri genellikle adam kayırma, referans olmak ve yandaş olmaktır. Ayrıca Kürdistan toplumunda da resmi olmayan sosyal ilişkilerde yukarıda belirtilen noktaların görülmesi bağlamında gelişmekte olan diğer toplumlardan farklılık arz etmektedir. Adam kayırma ve referans olma eğitim, idari ve hizmet kurumlarında oldukça baskındır. Birey Irak Kürdistan Bölgesindeki topluluklarda önemli bir dezavantaj olarak görülen bu durumu kendi lehine çevirmek ve istediği işi elde edebilmek için sosyal ilişkilerini kullanabilmektedir. Bundan dolayı, bu çalışma Kürdistan bölgesinde ortaya çıkan bu tür sosyal ilişkilerin etkisini anlamaya ve çeşitli çözümler ortaya koymaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Possibly, the reflection of the social relations that the people strive to establish with other members of his peers on the aspects of their economic and social life, particularly the informal social relations, which have become far beyond the formal social relations. In addition, the developing societies are characterized their effective informal relations in different aspects of life, their impact on the social structures of society including the official administrative institutions that rule the society. Consequently, the individual become able to achieve its requirements and demands in the scientific and practical life as a result of informal social relations that extend its connections with others. These types of social relations are nepotism, attribution, and partisan. Furthermore, Kurdistan Region of Iraq is not different in this concern and the extent of the reflection of social relations in the aspects of social life of its population. The nepotism and attribution prevails in the service, administrative and educational institutions. The individual seeks to accomplish his aim by harnessing his social relations in achieving his work, which in turn is one of the most significant social phenomena that have a negative reality on the community in the Kurdistan Region of Iraq. This prompted the researcher to investigation the subject of reflection of social relations in the administration in the Kurdistan Region.