الحيل في الفقه الإسلامي وأثرها في كتاب الطلاق
El-Hiyelu fi'l Fikhi'l-Islami ve eseruha fi Kitabi't-Talak
- Tez No: 481193
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL NARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Islam, Low, Tricks, Divorce, The result of
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
İslam hukukunun önemli konularından ve modern araştırma alanlarından biri olan kanun koyma yetkisi konusu hakkında çok sayıda araştırma ve kaynak mevcuttur. Aynı şekilde finansal konularda zorda kalanlar için İslam fıkhı açısından çıkış yollarına dair yapılmış bazı çalışmaların varlığına şahit olmaktayız. Bireyin maruz kaldığı zor durumlara karşı çıkış yollarını ele alan çalışmaların yeterli olmadığını görünce konuyu boşanma hukukuyla sınırlandırarak bu çalışmayı yapmak istedim. Bu çalışmada Hile-i şer᾽iyye olarak da bilinen konu hakkındaki kaynaklar derlenip görüş ayrılıkları ve temelleri tespit edilmiştir. Hile-i şer᾽iyye᾽nin ortaya çıkış tarihi ve fıkıhçıların geçerliliği için belirledikleri kurallar ele alınmıştır. Ayrıca İbn Kayyim ve Şâtıbî᾽nin hile-i şer᾽iyye taksimi de incelenmiştir. Çalışmada talâk olgusunun İslam hukuku ve modern hukuktaki tanımı ve çeşitleri ele alınmış, boşanmaya dair yapılan yeminlerde bireyin fıkıh açısından sorumluluğuna çare teşkil edecek yorumlara dair örnekler sunulmuştur. Verilen örneklerde de görüldüğü gibi insan yaptığı yeminlerde Hile-i şer᾽iyye vasıtasıyla fıkhi açısından sorumluluktan kurtulabilmektedir. Bu çalışma neticesinde elde edilen bulgular, sonuç kısmında zikredilmiştir. Anahtar Kelimeler : İslam, Hukuk, Hile, Talak, Netice
Özet (Çeviri)
When I sought the issue of legitimate outlets which is one of the subjects and contemporary researches in Islamic legislation, I found a lot of research works and rich writings on this subject, and I also found several letters in outlets and tricks in financial matters, I liked to complete what had been preceded by this scientific research by adding part of outlets and tricks by personal circumstances, specifically I worked on the divorce issue in Islamic jurisprudence, I collected and quoted the rooting of the legitimate tricks of the difference of opinions between permissible and prohibited of tricks. I looked up the emergence of legitimate tricks in particular, to bring out the illegal tricks that scientists agreed to denounce, I quoted the rules that set by the scientists in the tricks, then the opinion of the supporters and the reluctant with the evidences of both teams. The study includes a definition of divorce with its types in Islamic jurisprudence and positive law, and I mentioned images of tricks, after I knew both the metaphors and pictorial . So I have been cleared that there are legal tricks saving the right in the divorce without being accused of it, but to justify it and thus get out of the sin of perjury and sin before God.