الوظائف الدلالية للمفاعيل الخمسة في سورتي البقرة و آل عمران
Bakara ve Al-i İmrân surelerinde beş mefulün delalet ettiği manalar
- Tez No: 481209
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HUSAIN ASWAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kuran-ı Kerim, Al Mefail, Delalet İlmi
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez Kuran-ı Kerimde Delalet ve Gramer çalışmaları kapsamında gelmektedir. Delalet ilmi sağlam eserini genel olarak tüm alanlarda yerini almıştır. Delalet mana ve kastedilenin en basit tarifleri ile derinlerine dalmaktır. Çalışmasını yaptığım tezin delaleti beş Mefail ile görevlendirmesidir. Çalışmamı Bakare ve Al İmran süreleri ile sınırladım. Çünkü bu iki sürede Çok Mefailler bulunmaktadır. Bu iki sureye bakıldığına Mefailin özellikleri orta daha çok çıkmaktadır. Genel olarak Kuran'ın tamamında açık ve net görünse de özel olarak Al Zahraveyn adlandırılan Bakara ve Al İmran surelerinde daha fazla belirgindir. Araştırma sırasında Mefaile delalet görevlendirilmesinin psikolojik ve sosyolojik yönlerinde eksenli olmaktadır. Bu da kişinin makamına göre anlama kabiliyetine sahip olmasıdır. Bu çalışma Mefail ile ilgili dakik istatistik işlemini kapsamaktadır. Daha sonra delalet analizi gelir ki, bu da başta tezin vitrini konumu sayılmaktadır. Akışı gramer ve onu anlamaya dayanarak delalet tahliline giriş yapılmaktadır. Analize giriş yapmak için önemli bir aşamadır.
Özet (Çeviri)
This study comes within the semantic and grammatical studies in the Holy Quran, the significance of which has taken its form in all studies in general. Meaning means meaning and diving in small purposes due to its simplest definitions. In this research we have employed the semantic employment of the five meanings, as we determine the two Sourah Al-bakre and Al-Imran. these two Sourah are full of Mef 'ul and employment in a very highlighted way, which came in a striking manner, it was found that the effects have their advantage in the Surat, where the impact is clear and clear in the Koran in general, and Zahrawin in particular, we discovered through research that the symbolic employment of the actors, rolling around psychological and social aspects, what requires the recipient to understand according to his or her place, the study was accurate statistical process effects, then analyzed Tagged, which is essential search in the first place, in keeping drawing as and understanding, which comes as an input is important, to enter the analysis. Key expressions: The Holy Quran, Reactors, Semantics.