Ortaöğretimde öğrenim gören erkek hentbolcu öğrencilere yapılan 8 haftalık pliometrik antrenmanın sporcuların çeşitli fiziksel ve fizyolojik parametreleri üzerine etkisi
The effect of 8-week pliometric training on the various physical and physiological parameters of the sportsmen in male secondary school students learned in secondary education
  1. Tez No: 481243
  2. Yazar: CÜNEYT TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hentbol, Pliometrik Antrenman, Anaerobik Güç, Denge
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ortaöğretimde Öğrenim Gören Erkek Hentbolcu Öğrencilere Yapılan 8 Haftalık Pliometrik Antrenmanın Sporcuların Çeşitli Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreleri Üzerine Etkisi Cüneyt TURGUT Bartın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Serdar USLU Bartın-2017, Sayfa: XIII+101 Bu çalışmanın amacı, 8 haftalık pliometrik antrenmanların, hentbol spor geçmişi olan 15- 18 yaş grubu ortaöğretim öğrencisi erkek hentbol oyuncularının anaerobik güç, denge ve sprint performansı üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya 15-18 yaşları arasında toplam 40 hentbol oyuncusu dâhil edildi. Hentbol oyuncuları deney (n=20, yaş:16,2) ve kontrol (n=20, yaş: 16,3) grubu olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Deney grubuna sekiz haftalık, haftada 3 gün pliometrik antrenman programı hentbol antrenmanı ile birlikte uygulanmıştır. Kontrol grubu ise düzenli bir şekilde hentbol antrenmanlarına devam etmiştir. Her iki gruba da yapılan çalışmanın bir hafta öncesi ve sonrasında yaş, boy, kilo, dikey sıçrama, anaerobik güç, denge ve 30 metre sprint testi ölçümleri yapıldı. Denge ölçümü için flamingo denge testi yapıldı. Anaerobik güç için ise Wintage testi uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi; Normallik sınaması için uygulanan Shapiro-Wilk testi sonucunda non-parametrik testlerin kullanılmasına karar verilmiştir. Grupların ön ve son testlerinin karşılaştırılmasında Wilcoxon testi, ikili grupların karşılaştırılmasında Mann- Whitney U testi uygulandı. İstatistiksel sonuçlar %95 güven aralığında ve p0.05). 15-18 yaş grubu erkek hentbol oyuncularına uygulanan 8 haftalık ve haftada 3 antrenman uygulaması yapılan pliometrik antrenmanların anaerobik güç, denge ve sprint performansı üzerine olumlu etkileri olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search the effects of 8 weeks plyometric trainings, the handball players in secondry education had already been trained for handball sport history aged 15 - 18, whose anaerobic, strength, balance and sprint performance. 40 MaleHandball players aged 15 - 18 were included into this workout. The Male Handball players were divided into two groups as a control (n:20, aged 16,2) and experimental (n: 20, aged 16,3). The experimantal group practised plyometric and handball training together during 8 weeks. But the control group only continued to perform the handball training regularlyFor both group, one week earlier and after training, the anerobic power, balance and 30 metre sprint tests were done. The Flamingo Balance Test was done for the balance measurement. The Wintage Test was carried out for the anerobic power test. The analysis of the results show that non parametric test would be available as a rusult of the shapire wilk test which was performed for Normality test, Wilcoxon test was used for comparing pro and post tests of both groups. Man- Whitney U test was used for the paired groups. The data ; %95 between Confidence interval and is estimated on the level of p < 0.05.