Geri Dön

Empresyonizmden günümüze dans ve resim ilişkisi

The relationship between dance and painting from impressionism to the present

  1. Tez No: 481255
  2. Yazar: GÜLAY SARIKAYA DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYÇA ALPER AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dans, Resim, Empresyonizm, Oryantalizm, Kübizm, Fovizm, Fütürizm, Dance, Painting, Impressionism, Orientalism, Cubism, Fauvism, Futurism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118

Özet

Araştırmanın konusu, iki ayrı sanat alanı olan dans ve resim sanatının bağımsız olma özelliklerine karşın, resim tarihi içerisinde bir arada işlendiği resim öğeleri ve sanat akımlarından hareketle; dans sanatının, resim sanatı çerçevesinde, birbirleri ile bağlantısını araştırmaktır. Araştırmanın konusu bugüne kadar ülkemizde detaylı olarak incelenmemiştir. İnsanoğlunun en eski sanat dallarından biri olarak kabul edilen dans, resim tarihinin de en eski temalarından birini oluşturmuştur. Dansın önemli bir ifade ve iletişim aracı olması, resim sanatını da etkilemiş ve birçok ressam dansa eserlerinde yer vermiştir. Dans, insanların kırgınlıklarını, mutluluklarını, tutkularını ve tüm duygularını anlattığı bir beden dili niteliğindedir. Hatta ilk insanın iletişim ve anlaşma biçimidir. Bundan dolayı; dans, resim sanatının birçok döneminde işlenen bir tema olmuştur. Dansın sanat akımları aracılığıyla resme geçiş öğeleri, çalışmamızda önemli bir yer tutmaktadır. Dansın hareketliliği, ritmi ile boya ve renklerin tuvalde buluşması sonucu ortaya çıkan coşkulu ve estetik sahneler, birçok ressama esin kaynağı olmuştur. Bu nedenle araştırma; resim sanatında dans öğesinin tarihsel açılımlarını ve sanat akımlarını konu olarak ele almış, sanatçıların eserlerini ortaya koyarken taşıdıkları sanatsal ve felsefi kaygıları betimlemeyi amaç edinmiştir. Sanatçının, sanatsal üretimi gerçekleştirirken dansın büyülü ve coşkulu havasını mı, yoksa kendi yaşam biçimleri ve toplumsal coşku sonucu mu gerçekleştiği, sanatçıların ve sanat akımlarının kendi yaratım sürecini yakından inceleyerek bulmaya çalışır. İnceleme; sanatsal ifadeye başvurma ihtiyacını doğuran sanatsal akımlar ve bu akımların ışığı altında sanatçıların, toplumun o zamanki yaşam zevklerine ve ruhuna uygun yaratım süreci, kendi yaşayış biçimleri, deneyimleri ve duygu birikimini; bu birikimlerin, hangi alanlarda ve koşullarda sanatsal ifade olarak kendini gösterdiğini; bu süreçlerin bir sanat eseri olarak sonuçlanmasını içermektedir.

Özet (Çeviri)

The subject of the study is to research the connection between the two different fields of art, art of dance and painting art, within the frame of painting art despite their independent characteristics with reference to the painting components and art movements that are studied together in the history of paintings. The subject of this study has not been examined in detail until now. Considered to be one of the oldest fields of art, dance has formed one of the oldest theme of painting history as well. Being an important expression and communication tool, dance has also influenced painting art, and thus many artists have included dance in their works. Dance has the characteristics of body language by which people express their resentment, happiness, passion and all their emotions. It is even primitive people's communication form. Therefore, dance has been the theme of many periods of painting art. The transition of dance components into painting via art movements has taken an integral part of our study. The impassioned and aesthetic scenes that are formed by getting together the dynamism and rhythm of dance along with paints and colors on a toile have inspired many artists. For this reason, this study has addressed the historical expansion of the dance component in painting art and art movements and it is aimed to portrait the artistic and philosophical concerns that artists have while they generate their works of art. This study aims to find whether an artist's performing an artistic production is as a result of magical and impassioned tone of dance or artist's own life-style and social enthusiasm, and it does this by scrutinizing artists' and art movements' own creation process. Research has included art movements that create the need for referring to artistic expression and artists' creation process that is appropriate for society's life pleasure and spirit at the time in the light of these movements. It has also included the artists' life-styles, experiences and accumulation of emotions, the courses and conditions that these accumulations emerge as an artistic expression and thus resulting in these processes in a work of art.

Benzer Tezler

  1. Çağdaş sanat, sanatta markalaşma ve bir marka olarak Devrim Erbil

    Contemporary art, branding on art and one of brand Devrim Erbil

    AYŞE AKHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Güzel SanatlarMaltepe Üniversitesi

    Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MÜJGAN YILDIRIM

  2. 1960 sonrası Avrupa kadın giyiminde op art etkileri

    The effect's of op art on the women's clothing in Europe after 1960

    BERRİN KARAÇALI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Güzel SanatlarMarmara Üniversitesi

    Tekstil Ana Sanat Dalı

    PROF. MEHMET ZAMAN SAÇLIOĞLU

  3. Resimde zaman kavramı

    The Concept of time in painting

    RIDVAN COŞKUN

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Güzel SanatlarAnadolu Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. ATİLLA ATAR

  4. Tarihöncesi dönemden ortaçağa farklılaşan ölüm imgesi

    Death image that differentiates from primitive era to medieval times

    AYŞE ÖNUÇAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Güzel SanatlarSakarya Üniversitesi

    Resim Ana Bilim Dalı

    DOÇ. HAYRİYE KOÇ BAŞARA

  5. Yirminci yüzyıldan günümüze resimde farklı çocuk imgeleri

    Various children images in painting from twentieth century to today

    KEMAL BEHCET CAYMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    PROF. NEDRET SEKBAN